Νέο ρεκόρ στα ληξιπρόθεσμα χρέη

ADHLOTH ERGA

ADHLOTH ERGAΤο φράγμα των 67 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καταγράφοντας έτσι νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα έφθασαν τα 67,25 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 880 εκατ. σε σχέση με τον Μάιο.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο και μετά ανέρχονται στα 6,225 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο για το τί θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρους ύψους 11 δισ. ευρώ.

Στους επόμενους 6 μήνες οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

 

5,3 δισ. για φόρο εισοδήματος
1,178 δισ. για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε όσους δεν έχει ήδη παρακρατηθεί
227 εκατ. για το τέλος επιτηδεύματος
141 εκ. για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης
2,65 δισ. για τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΑΠ για ακίνητες περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ
1,53 δισ. για τα τέλη κυκλοφορίας.
Πάντως, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης του νέου φόρου ακινήτων οδηγούν σε σκέψεις προς παράταση της ημερομηνίας λήξης της 1η δόσης για την 29η Αυγούστου έναντι της 31ης Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα ισχύσουν οι έξι δόσεις ή εάν στο τέλος Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες κληθούν να πληρώσουν μαζί την 1η και τη 2η δόση. Οι εισηγητές της διπλής δόσης υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπάρξει απόκλιση στους στόχους για τα έσοδα, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει αυξημένα, ενόψει του νέου τεστ της τρόικας και της σηυζήτησης για φοροελαφρύνσεις.

Άνοιξε το taxis για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Την Παρασκευή άνοιξε η ειδική εφαρμογή στο taxis όπου δέχεται τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος, για τις οποίες οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Εν τω μεταξύ με ειδική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπ. Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα ισχύει η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις τόσο από αγαθά και υπηρεσίες όσο για νοσοκομειακές και ιατρικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ