Νέο σύστημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών

OIKONOMIKONEυρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Eργασίας για τον νέο ενιαίο και ηλεκτρονικό τρόπο είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Το σύστημα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2013 και αφορά 1.200.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 400.000 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).

«Το νέο σύστημα» σημείωσε ο κ. Βρούτσης «συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και οι 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, που είναι εγκατεστημένη και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ-ΙΚΑ).

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Οι απώλειες του συστήματος από την εισφοροδιαφυγή υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι το πρόσθετο όφελος από την εφαρμογή αυτού του ενιαίου τρόπου καταβολής των εισφορών θα ανέλθει στο 12%-15% επί των υφιστάμενων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% επί των υφιστάμενων εσόδων για τους φορείς πρόνοιας.

Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση αναμένεται να φθάσει στα 65 έως 70 εκατ. ευρώ.

Στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με το νέο σύστημα αντιμετωπίζεται η αδυναμία παρακολούθησης της ασφαλιστικής τακτοποίησης του προσωπικού των εργοδοτών που υπάγονται στα ταμεία, η απουσία ανάπτυξης αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες και η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των παροχών (συντάξεων και εφάπαξ) προς τους ασφαλισμένους.

«Με το νέο σύστημα, ισχυροποιούνται οι δημόσιοι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας των ασφαλιστικών φορέων και διασφαλίζεται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Χαρακτηριστικό της σημερινής εικόνας είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο διοικητής του ΤΑΠΙΤ, Παύλος Παππάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, στον τομέα του μετάλλου δραστηριοποιούνται 180.000 εταιρείες από τις οποίες μόνον οι 80.000 έχουν απογραφεί, ενώ εισφορές καταβάλουν οι 8.000.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτελικής επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων, καθώς και την υποβολή προτάσεων, ώστε η ένταξη των τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ