Τα πάνω κάτω φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού σε σχέση με τη διαδικασία λειτουργίας των κέντρων ιαματικού τουρισμού. Σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 του σχεδίου, οι ιαματικοί δήμοι διατρέχουν το κίνδυνο να χάσουν διαχείριση των ιαματικών πηγών αλλά και μια σημαντική πηγή εσόδων και να καταλήξουν αυτά και με συνοπτικές διαδικασίες στο ΤΑΙΔΕΠ. Το σχέδιο Νόμου φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους Δήμους Πρέβεζας και Κόνιτσας που διαχειρίζονται ιαματικές πηγές και καλούνται τώρα μέσα σε χρόνο ρεκόρ να διανύσουν μία τεράστια και δαιδαλώδη απόσταση.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την προσωρινή παραχώρηση των ιαματικών πηγών στην Αυτοδιοίκηση. Αν και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας πίεζε εδώ και χρόνια για την οριστική παραχώρηση, το νέο σχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το επιτείνει.
Και αυτό γιατί σε περίπτωση που οι ιαματικοί δήμοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους δεν υλοποιήσουν εντός έξι μηνών από την έκδοση του νόμου τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να κατοχυρώσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας τα υδροθεραπευτήρια θα «σφραγίζονται οριστικά και η αξιοποίησή τους θα μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ». Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους δήμους δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα τον φάκελο για την οριστική πιστοποίηση των «υδροθεραπευτηρίων».
Η σχετική πρόβλεψη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μελών του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Δήμων καθώς χαρίζει στους ιδιώτες ένα εργαλείο που βοηθούσε μέχρι τώρα την τοπική ανάπτυξη και οικονομία.
Οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος για την οριστική πιστοποίηση των «υδροθεραπευτηρίων» είναι πρακτικά δύσκολο να υλοποιηθούν. Αυτό έχει μέχρι τώρα ως συνέπεια οι δήμοι να βρίσκονται σε ένα καθεστώς συνεχούς ομηρίας, ενώ με τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές προστίθεται και ο άμεσος κίνδυνος η διαχείριση των πηγών να πάει οριστικά σε ιδιώτες επενδυτές.