Οδηγίες για την πρόληψη μετάδοσης της ευλογιάς

PROBATA 18

PROBATA 18Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο των ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει για την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στην χώρα μας, και για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κτηνοτρόφοι για να προληφθεί η μετάδοση της ασθένειας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα της νόσου, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, περί τα 49 κρούσματα (εστίες) στην χώρα μας (Νομός Έβρου, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Λέσβου, Ροδόπης).

 

Επισημαίνεται ότι ο ιός της ευλογιάς του προβάτου, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο (δεν είναι ζωοανθρωπονόσος). Όμως, είναι μια πολύ επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια των ζώων, που εμφανίστηκε ξανά στην χώρα μας και απειλεί τα αιγοπρόβατα.

Οι κτηνοτρόφοι που θα υποπτευθούν ότι τα ζώα τους μπορεί να έχουν κολλήσει ευλογιά, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με την τοπική Κτηνιατρική Αρχή και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των Δημοσίων Κτηνιάτρων. Τα κοπάδια ολόκληρης της περιοχής μπορεί να κινδυνεύουν.

Για να εντοπιστεί έγκαιρα αν τα ζώα έχουν κολλήσει ευλογιά, πρέπει αυτά να εξετάζονται καθημερινά (κυρίως τα πρόβατα, αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι και το πρόσωπο, στην κοιλιά, τους μαστούς, τις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, στη βάση και το εσωτερικό της ουράς, το εσωτερικό μέρος των μηρών και κάθε άλλο άτριχο μέρος του σώματος, για κοκκινίλες, κόκκινα σπυριά, μαύρα κάπαλα, πληγές, μύξες και δάκρυα.

Αν παρατηρηθεί κάτι από τα παραπάνω σε ένα ή περισσότερα ζώα, άμεσα πρέπει να ενημερωθούν οι Δημόσιοι Κτηνίατροι της περιοχής.

Τι απαιτείται για την πρόληψη της μετάδοσης της ευλογιάς κατά την εκτροφή:

 Να συμβουλεύονται οι κτηνοτρόφοι την Κτηνιατρική Αρχή της περιοχής, πριν την αγορά ζώων, ζωοτροφών ή άλλων υλικών (π.χ. στρωμνή), που θα χρησιμοποιηθούν στην εκτροφή.

 Να αποφεύγεται η επίσκεψη σε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων ή να μην επιτρέπονται επισκέπτες στην δική τους εκτροφή.

 Να μην δανείζονται εργαλεία ή υλικά, ούτε κριάρια ή τράγοι από άλλες εκτροφές.

 Να ενημερώνονται οι κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστωθούν παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.

 Να ασφαλίζεται η είσοδος του στάβλου, ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα σε περίπτωση απουσίας.

 Να λειτουργεί απολυμαντικό ποδόλουτρο στην είσοδο κάθε στάβλου.

Για περαιτέρω ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οι οποίες διαθέτουν ενημερωτικό σχετικό φυλλάδιο, το οποίο μπορούν να βρουν και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΤ: www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Aigoprobata/enhm_filadio_kthn_eulogia061113.pdf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ