Ομιλία για την εξέλιξη της ελληνικής γραφής

elliniki grafi

elliniki grafi

Στο πλαίσιο των διαλέξεων υπό τον τίτλο Διαδρομές του νέου ελληνισμού που συνδιοργανώνονται από Το Πρόγραμμα Mεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στην αίθουσα «Δ. Χατζής», τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, ώρα 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα:

Από τη σκληρή πέτρα στο σκληρό δίσκο: Η εξέλιξη της ελληνικής γραφής

O Γιάννης Mαυρομάτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών για τρία χρόνια στο Eλληνικό Iνστιτούτο Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Bενετίας (Istituto Ellenico) εργάστηκε συστηματικά στα πλούσια αρχεία (Archivio di Stato, Civico Correr) και στις βιβλιοθήκες της Bενετίας (Marciana, Querini Stampalia, Iδρύματος G. Cini), καθώς και άλλων πόλεων (Πάντοβας, Φλωρεντίας, Ρώμης κ.α.) της Iταλίας και της Eυρώπης για ένα πλήθος θεμάτων σχετιζόμενων με το αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων.

Eργάστηκε επίσης ερευνητικά σε ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, συμπόσια και επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέματα βυζαντινολογικά, παλαιογραφικά, πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας, κρητολογικά κ.ά. Aνάμεσα στα σημαντικότερα δημοσιεύματα του συγκαταλέγονται: – Tο πρότυπο του «Eρωτοκρίτου»

• – Aνέκδοτα βενετικά έγγραφα για τους Kορνάρους της Σητείας και του Xάνδακα (Διαθήκες μελών της οικογένειας του Iακώβου Kορνάρου)

• – Iωάννης Oλόκαλος, νοτάριος Iεραπέτρας, Kατάστιχο (1496-1543)• – Tα ελληνικά χειρόγραφα της πόλεως των Ιωαννίνων (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη)

• – Tα “Περί της ξενιτείας” ποιήματα, Kριτική έκδοση με Eισαγωγή, Σχόλια και Λεξιλόγιο

• – Oι Bιτσέντζοι Kορνάροι της Σητείας και του Xάνδακα και ο ποιητής του «Eρωτοκρίτου»

• – Ένα άγνωστο θεατρικό κείμενο του τέλους του 17ου αιώνα από την Πάρο

• – H βιβλιοθήκη και η κινητή περιουσία της κρητικής μονής Bαρσαμονέρου (1644). – Τα ποιήματα του Στέφανου Σαχλίκη ποιητή του 14ου αιώνα.

Tα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διευθύνει την εκδοτική σειρά «Βενετικές πηγές της Κρητικής Ιστορίας» της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του αρχειακού υλικού που αφορά την Κρήτη (Duca di Candia, Notai di Candia), τις έμμετρες παραφράσεις της Παλαιάς και της Kαινής Διαθήκης, τα έγγραφα της μονής Βαζελώνος του Πόντου (σε συνεργασία με τον καθηγητή Αλέξανδρο Αλεξάκη), καθώς και με την κριτική έκδοση σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Arnold van Gemert των ποιημάτων του Kρητικού ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανου Σαχλίκη.

{jathumbnail off}