Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναδεικνύεται στον πιο ένθερμο υποστηρικτή της ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου…
Εδώ και μήνες δημιουργείται ένα πανευρωπαικό κίνημα για τη στήριξη του συγκεκριμένου αιτήματος.
Και είναι πάντα εκεί, ένας σπουδαίος Ηπειρώτης, ο Αντώνης Κοσσυβάκης, για να το υπενθυμίζει, να το προβάλλει και μαζί να φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα ξεχασμένα κομμάτια της ηπειρωτικής γης!
Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου στάθηκε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.
Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή της και 66 χρόνια από την ανατίναξή της.
Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου -με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας- έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της. Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».
Η γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. Δυστυχώς από τις περσινές πλημμύρες τα δύο κομμάτια που είχαν απομείνει λιγόστεψαν ακόμη περισσότερο καθώς τμήματά τους παρασύρθηκαν από τα νερά.
Την ιστορία της γέφυρας, μπορεί να την αγνοούμε πολλοί στην Ήπειρο, όμως έχει συγκινήσει τους Ευρωπαίους και σε αυτό καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Αντώνη Κοσσυβάκη.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε έναν Ηπειρώτη που δεν ξεχνά τις ρίζες του και από το μετερίζι που έχει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, δεν χάνει ευκαιρία να βγάζει την Ήπειρο στο προσκήνιο.
{jathumbnail off} ‘