Μικρότερα ποσοστά επιδότησης για νέες επενδύσεις στην Ήπειρο, φέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου κάθε είδους δραστηριότητα έχει παγώσει ενώ πολλές μικρομεσαίες έχουν κλείσει ή βρίσκονται προ του λουκέτου.
Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, η οποία συνέπεσε με την οικονομική κρίση, τα ποσοστά επιδότησης ξεκινούσαν από 40% για τις μεγάλες επιχειρήσεις κι έφταναν μέχρι το 50% για τις μικρές.
Στο νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομίας κι έχει αποσταλεί στην Ευρωπαική Επιτροπή για έγκριση, τα ποσοστά μειώνονται σημαντικά.
Έτσι, μέχρι και το 2020 η επιδότηση στην Ήπειρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ανέρχεται μόλις στο 25%, για τις μεσαίες στο 35% και για τις μικρές στο 45%.
Το ελάχιστο ύψος που πρέπει να έχει μια επένδυση για να πάρει κρατική ενίσχυση είναι 500.000 ευρώ εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και σχηματισμούς συνέργειας και δικτύωσης (clusters) και 150.000 ευρώ για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Η καταβολή της ενίσχυσης ή η χρήση της ωφέλειας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εφάπαξ με τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, είτε σταδιακά υπό προϋποθέσεις.
Οι επενδυτές που θα ωφεληθούν από τον αναπτυξιακό νόμο υποχρεούνται να μην παύσουν τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και να μη διακόψουν την παραγωγική δραστηριότητα της επένδυσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσής της εάν πρόκειται για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή 5 έτη εάν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις.
Αντίστοιχα υποχρεούνται να αποκτούν την κυριότητα του μισθωμένου εξοπλισμού μετά τη λήξη της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, να μη μεταβιβάζουν πάγια περιουσιακά στοιχεία, να διατηρήσουν την επένδυση στην περιοχή στην οποία χορηγείται η ενίσχυση για τρία ή πέντε έτη –ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης– καθώς και να μη συγχωνευθούν ή απορροφηθούν από άλλη εταιρεία.
Το μείζον βέβαια είναι αν και σε ποιο βαθμό ο νέος αναπτυξιακός νόμος, θα μπορέσει να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, την ώρα που δεν διαφαίνεται έξοδος από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.
{jathumbnail off}