Ο πολύς τουρισμός δεν έφερε τελικά τζίρο

BRAXOS PREBEZA 14Η μείωση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης, η πολιτική του all inclusive και το «έλλειμμα» των Ελλήνων τουριστών ήταν οι λόγοι που οι εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να καρπωθούν ουσιαστικά μέρος -έστω- των αυξημένων εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα, όπως διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χαλκιδική η τουριστική κίνηση το 2014 σε σχέση με το 2013 ήταν αυξημένη κατά 15%, ωστόσο η εμπορική κίνηση μειώθηκε κατά 30%! Αντίστοιχα, στην Κρήτη η τουριστική κίνηση αυξήθηκε φέτος κατά 10%, ενώ η εμπορική κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 20%.

 

Οπως αναφέρεται από την ΕΣΕΕ, η ανάλυση των στοιχείων για τον κύκλο εργασιών υποδηλώνει ότι, ενώ ο κλάδος του τουρισμού ανακάμπτει από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το εμπόριο εξακολουθεί να καταγράφει πτώση του τζίρου. Βέβαια η ύφεση που σημειώνει το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα και σε αυτή την εξέλιξη σίγουρα έχει συνεισφέρει θετικά η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό.

Ωστόσο, δεν παύει να προβληματίζει το γεγονός ότι το εμπόριο δεν φαίνεται να επωφελείται ουσιαστικά από την είσοδο στη χώρα ενός σημαντικού αριθμού τουριστών / επισκεπτών, καθώς ο τζίρος συνεχίζει να υποχωρεί.

Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των επιπτώσεων που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης του εισοδήματος στον ημεδαπό πληθυσμό. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα πρέπει να εξεταστούν τα στατιστικά δεδομένα και για τα επόμενα τρίμηνα, μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ