Σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, απ’ αυτό που γνωρίζαμε μέχρι το 2010, θα διεξαχθούν οι Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Ένα σκηνικό το οποίο είναι απόρροια των σκληρών μνημονιακών μέτρων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία.
Τα δύο κόμματα που μονοπώλησαν την πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και σήμερα αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν μετατρέψει αρχικά τις Νομαρχιακές και στη συνέχεια τις Περιφερειακές εκλογές σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και καταμέτρησης δυνάμεων.
Στόχος να βάψουν τους νομούς ή τις περιφέρειες με γαλάζιο ή πράσινο χρώμα.
Το σκηνικό αυτό φαίνεται ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν, σήμερα, να συγκεντρώσουν ούτε το ποσοστό που συγκέντρωνε το καθένα μόνο του μέχρι το 2010.
Οι διαρροές άλλωστε περί κοινών υποψηφίων αλλά και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν είναι άσχετες με τη βαθιά κρίση που διέρχονται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Οι Περιφερειακές εκλογές λοιπόν του Μαΐου, θα έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσα γνωρίσαμε στο παρελθόν.
Τα ισχυρά δίπολα και οι μονομαχίες μάλλον δεν θα επαναληφθούν αυτή τη φορά…
Όσο για τα χρίσματα; Και να θελήσουν τα κόμματα να δώσουν δύσκολα θα βρουν πρόθυμους να τα αποδεχθούν.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, σήμερα κυριαρχεί η πληθωρική και εκρηκτική προσωπικότητα του Αλέκου Καχριμάνη. Ουδέποτε είχε κρύψει την κομματική του ταυτότητα και τη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν δίστασε να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση και να περάσει «γενεές δεκατέσσερις» υπουργούς που κρατούσαν κλειστά τα γραφεία ή δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.
Λειτουργώντας με ένα μοντέλο καθαρά δικό του κατάφερε να κυριαρχεί πολιτικά στην Ήπειρο. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος με αξιώσεις.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι συγκρούσεις του με τον Βαγγέλη Αργύρη αλλά και τον Μιχάλη Κασσή λαμβάνουν συχνά τη μορφή προσωπικής βεντέτας. Συγκρούσεις έντονες, συχνά για ελάσσονα ζητήματα και όχι για μείζονα πολιτικά.
Αυτές οι συγκρούσεις και το χρώμα που έχουν λάβει φαίνεται πως αποτελούν τον βασικό λόγο που έκαναν πρόσφατα τον Μιχάλη Κασσή να δηλώσει πως αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στηρίξουν από κοινού τον Αλέκο Καχριμάνη, θα κατέβει μόνος του ακόμη κι αν πρόκειται να πάρει μόνο τη δική του ψήφο!
Το σενάριο της κοινής καθόδου πάντως φαίνεται να ναυαγεί και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει ούτε πολυτέλεια και την άνεση του 2010 ακόμη και στη συγκρότηση ψηφοδελτίου.
Ορισμένα στελέχη από τη σημερινή παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη δεν έχουν καμία πρόθεση να αναμειχθούν σε μία νέα περιπέτεια ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία με τον Αλέκο Καχριμάνη.
Ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί στο ΠΑΣΟΚ; Δύσκολοι καιροί για Ιφιγένειες… Αυτό λένε όσοι ξέρουν και μάλλον ξέρουν καλά.
Δυναμικά επιθυμεί να μπει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη νοοτροπία όμως που διακατείχε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία την εποχή που μεσουρανούσαν. Η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί, διέψευσε τέτοια σενάρια. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι το όνομα του κ. Παπαδημούλη που έλκει την καταγωγή του από την Ήπειρο, όμως κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά μακρινό.
Έτσι είναι πολύ πιθανό της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί και πάλι ο Γιάννης Παπαδημητρίου ο οποίος αυτή τη φορά θα βρει πολλούς πρόθυμους να μετέχουν στο ψηφοδέλτιο.
Συνεργασίες σε επίπεδο Περιφέρειας αναμένεται να αναζητήσει η Δημοκρατική Αριστερά. Αν αυτές δεν αποδώσουν τότε θα επαναληφθεί το σενάριο του 2010 με την κάθοδο ξεχωριστού ψηφοδελτίου. Από πολλές πλευρές ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Θανάση Οικονόμου, υποψηφιότητα που σίγουρα θα θεωρηθεί υπολογίσιμη.
Στο σκηνικό αυτό θα πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη κινήσεις. Η Λαική Συσπείρωση του ΚΚΕ και οι δυνάμεις κινήσεων της Αριστεράς που σήμερα εκφράζονται στην παράταξη του Νίκου Ζήκου.
Από την σημερινή παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες αποχωρήσεις στελεχών. Πρόκειται για συμβούλους ή ακόμη και αντιπεριφερειάρχης που βάζουν πλώρη για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις του Παντελή Κολόκα ο οποίος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων και του Μιχάλη Πλιάκου ο οποίος θα είναι υποψήφιος στο Δήμο Ζίτσας.
Είναι πολύ πιθανή η κάθοδος του αντιπεριφερειάρχη Νικόλα Κάτσιου στο Δήμο Ηγουμενίτσας όπως και του Νίκου Ανατολιωτάκη στο Δήμο Πρέβεζας.
Δεν αποκλείεται στην πορεία να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες φιλοδοξίες.
Οι απώλειες αυτές όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον επικεφαλής της παράταξης και Περιφερειάρχη Ηπείρου. Άλλωστε οι αιρετοί αντιπεριφερειάρχες σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία έχουν αρχίσει ήδη βολιδοσκοπήσεις στελεχών, σε ορισμένες περιπτώσεις και με πολύ καλά αποτελέσματα. Βασίλης Ψαθάς, Στράτος Ιωάννου και Θωμάς Πιτούλης φαίνεται ότι θα αποτελέσουν κι αυτή τη φορά τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέκου Καχριμάνη χωρίς να αναμένεται καμία αλλαγή στο σχήμα.
Για να διαμορφωθεί πλήρως το σκηνικό των Περιφερειακών εκλογών απομένει να γίνει γνωστός και ο εκλογικός νόμος. Μέχρι τον Ιανουάριο, λέει η Κυβέρνηση…. Υπομονή λοιπόν μέχρι να μάθουμε τις λεπτομέρειες.