Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στην Ήπειρο, διοικητές στα Κέντρα Υποδοχής!

FOTO KATSIKA5

FOTO KATSIKA5

Η σύσταση δώδεκα Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου προβλέπεται στο νέο νόμο που ψηφίστηκε για το προσφυγικό ενώ αλλάζει ριζικά το καθεστώς στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, από τα οποία απεμπλέκεται σταδιακά ο στρατός.

Ένα από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου θα είναι και αυτό που θα λειτουργήσει στην Ήπειρο ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης αυτοτελών γραφείων ακόμη και κινητών μονάδων!

Στην Υπηρεσία Ασύλου συνιστάται θέση Διευθυντή.

Ο Διευθυντής διορίζεται µε απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ύστερα από δηµόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, µε θητεία τριών ετών που µπορεί να ανανεώνεται µία φορά για τρία ακόµη έτη.

Η υπηρεσία στελεχώνεται με προσωπικό έχοντας τη δυνατόητα σύναψης συμβάσεων, ενώ στεγάζεται σε κτίρια του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης!!!

Με τον ίδιο νόμο, οι ανοιχτές δομές προσωρινής υποδοχής και οι δομές προσωρινής φιλοξενίας μετατρέπονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ως τέτοια πλέον παύουν να ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και περνούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε κάθε κέντρο ορίζεται διοικητής με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και προίσταται του Κέντρου.

Οι δομές διαρθρώνονται σε τρία κλιμάκια, το διοικητικό, το ιατροφαρμακευτικό και το κλιμάκιο ενημέρωσης.

Την ευθύνη της φύλαξης των εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και
Ταυτοποίησης έχει η Ελληνική Αστυνοµία. Η φύλαξη των ανοιχτών Δοµών Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, µπορεί να ανατίθεται και σε προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που είναι κατάλληλα εκπαιδευµένο.

Οι βασικότερες αλλαγές που επιφέρει ο νόμος, επιγραμματικά είναι οι ακόλουθες:

-Η μετονομασία των Hotspot σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου και θα είναι κλειστού τύπου αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα θα τίθενται σε καθεστώς κράτησης έως και 25 ημέρες όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου.

-Το ανώτερο χρονικό διάστημα που θα μπορεί να εξετάζεται ένα αίτημα ασύλου θα είναι 6 μήνες και εάν η απόφαση των επιτροπών είναι θετική τότε θα δίνεται άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

-Στον νομοσχέδιο δεν περιγράφεται η Τουρκία ως ασφαλής χώρα αλλά στο άρθρο 56 περιγράφεται ότι ασφαλής τρίτη χώρα για ένα πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρούνται τα κράτη που δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

-Για ανθρωπιστικού λόγους θα χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχουν λάβει απάντηση την στιγμή που εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις στις υπηρεσίες ασύλου ακόμα και για επτά χρόνια.

-Παράλληλα θα δημιουργηθούν και 12 περιφερειακά γραφεία Ασύλου στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Δυτ. Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Λέσβο, στην Χίο, στην Σάμο στην Λέρο και την Ρόδο. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία Κινητών Κλιμάκιων Ασύλου που θα αποσταλούν σε περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες εκτός των οργανωμένων χώρων, όπως σε λιμάνια και στην Ειδομένη.

-Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ