Προς επίλυση το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους

perifereiarxes agran

perifereiarxes agranΤα σημαντικά προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Αναπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η άμεση σύσταση κοινής επιτροπής των 13 Περιφερειών με το Υπουργείο η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που άμεσα συνδέονται με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των διαχειριστικών σχεδίων στην ΕΕ είναι ασφυκτικά (η σχετική προθεσμία λήγει τον Μάιο), η ΕΝΠΕ ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί παράταση ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως η ολοκληρωμένη καταγραφή και χαρτογράφηση των βοσκοτόπων.

Πέραν των ενδεχομένων προστίμων που μπορεί να επιβληθούν από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σχεδίων βόσκησης υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της νέας ΚΑΠ, να μην μπορέσουν να εισπράξουν τις φετινές επιδοτήσεις και κάποιοι να κληθούν να επιστρέψουν ποσά που εισέπραξαν από την εξισωτική αποζημίωση τα προηγούμενα χρόνια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ανέφερε στη σύσκεψη ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Β. Αποστόλου, το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσωρινοί χάρτες βόσκησης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης με αποτέλεσμα να επικρέμονται πρόστιμα ύψους 540 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως καθώς η προθεσμία για την υποβολή των διαχειριστικών σχεδίων στην ΕΕ λήγει τον Μάιο, θα ζητηθεί παράταση.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Είχαμε μια πρώτη συνεργασία με το νέο Υπουργό με σκοπό να λύσουμε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους. Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του βασικότερου πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή. Οι 13 Περιφέρειες καλούμαστε για ακόμα μια φορά να θεραπεύσουμε λάθη, καθυστερήσεις, αστοχίες κεντρικών επιλογών, που όμως έχουν άμεσο αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Εδώ και χρόνια έχουμε πει ότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται από την Αθήνα. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούν οι θέσεις μας για μια ριζική αποκέντρωση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες προς όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να συνδράμουμε με την τεχνογνωσία και τα μέσα, που διαθέτουμε, στην επίλυση του προβλήματος της άμεσης εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων ώστε να μην καταρρεύσει η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και να πάρουν άμεσα τις αποζημιώσεις τους οι κτηνοτρόφοι».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συνέχισε επισημαίνοντας: «Ζητούμε τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώσπου να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης που θα περιέχει χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση, διαδικασίες, ποιος κάνει τι. Εμείς δεν παίζουμε με την κτηνοτροφία».

Κατόπιν ακολούθησε σύσκεψη των Περιφερειαρχών με τoν Αναπληρωτή Υπουργό στην οποία ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε και τα εξής ζητήματα:

– Τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών για το ζήτημα των βοσκοτόπων

– Τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και την πρόληψη μέσω εμβολιασμών

– Τις αποζημιώσεις λόγω πλημμυρών

– Την παράταση για την αδειοδότηση των ποιμνιοστασίων για την οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δώσει παράταση ενάμιση χρόνου με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών

– Να γίνουν άμεσα οι πληρωμές για την εξισωτική αποζημίωση

– Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές από τα αγροπεριβαλοντικά προγράμματα

– Να γίνει εκχώρηση των έργων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στις Περιφέρειες

– Να υπάρξει ενοποίηση των διάσπαρτων υπηρεσιών του Υπουργείου στις Περιφέρειες καθώς οι δεύτερες έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό και εμφανίζουν σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης

– Στο νέο ΕΣΠΑ να αυξηθεί πάνω από 30% το ποσοστό εκχώρησης για έργα όπως: σχέδια βελτίωσης, υδατοδεξαμενές, φράγματα, υπογειοποιήσεις αγωγών κ.α

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ