Το τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών και η ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων, σήμερα από τη Βουλή, θα δοκιμάσει όχι μόνο τις αντοχές των Ελλήνων αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.
Οι πολιτικές εξελίξεις από πολλούς θεωρούνται αναπόφευκτες, καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο Πρωθυπουργός ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα με την συμμετοχή του ίδιου.
Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα.
“Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι’ αυτές και να μη δραπετεύει”, τόνισε. “Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι”.
Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη θα γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το ξεκαθάρισμα των προθέσεων των αντιδρώντων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός κυβέρνησης μένουν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Ν. Βαλαβάνη που δεν υπέγραψαν το νομοσχέδιο.
Εκτός τίθεται και ο Κ. Ησυχος και πιθανότατατα ο Δ. Δρίτσας ενώ αποχωρεί από την προεδρία της Βουλής η Ζ. Κωνσταντοπούλου η οποία θα αντικατασταθεί πιθανότατα από τον Ν. Βούτση ή τον Δ. Βίτσα. Σε ό,τι αφορά στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη πολλοί δίνουν χαρτοφυλάκιο στη Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και στον Σάββα Ρομπόλη, γνώστη όπως λένε πολλοί του Ασφαλιστικού, προκρίνοντάς τον έτσι για τη θέση του κ. Στρατούλη.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι προ των πυλών για την επιβίωση της κυβέρνησης αλλά και της χώρας καθώς ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα είχε συνέπειες για τη Ελλάδα.
Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ήδη σε λειτουργία μια κοινοβουλευτική ομάδα από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου αλλά ταυτόχρονα να μην παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας του κόμματος.
Με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 30 ουσιαστικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ουσιαστικά δεν υφίσταται.