Σαρωτικές αλλαγές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

AGROTES 7 14

Αλλαγές στον αγροτικό τομέα, κυρίως σε ότι αφορά τους συνεταιρισμούς οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ανενεργοί, φέρνει το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο νέος νόμος στηρίζεται κυρίως στην δομή του 2810/2000 και σε άρθρα του 4015/2011. Οι δύο αυτοί νόμοι μέσα σε 15 χρόνια έχουν υποστεί πάνω από 35 τροποποιήσεις, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στην εφαρμογή της συνεταιριστικής νομοθεσίας.

Ο νέος νόμος συγκεντρώνει όλη τη νομοθεσία διατηρώντας διατάξεις που άντεξαν στο χρόνο και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και παράλληλα εισάγοντας νέες ρυθμίσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη και λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Οπως αναφέρει το Βήμα: Θα απαγορεύεται στα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιρισμών, για τρία χρόνια από την εκλογή τους, να κατεβαίνουν ως υποψήφιοι σε δημοτικές, περιφερειακές ή βουλευτικές εκλογές.

Καταργούνται οι αμοιβές τους και στο εξής θα χορηγούνται μόνο έξοδα κίνησης, διαμονής εκτός έδρας και έξοδα παράστασης στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Δυνατότητα διορισμού Γενικού Διευθυντή θα έχουν μόνο οι συνεταιρισμοί με κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 ευρώ.

Εν αμφιβόλω τίθεται και το μέλλον της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς για να αναγνωριστεί πλέον από την πολιτεία μια «ιδεολογική συνεταιριστική οργάνωση» σε εθνικό επίπεδο οφείλει να έχει ως μέλη της τουλάχιστον το 50% των οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο. Παράλληλα, καταργείται η χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων.

Στο νομοσχέδιο δημιουργούνται ευνοϊκές διατάξεις για τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για τη λύση ενός συνεταιρισμού εάν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του καταστεί κατώτερο από το 1/5 του συνεταιριστικού κεφαλαίου και για τη μίσθωση περιουσιακών στοιχείων ενός συνεταιρισμού σε άλλον εάν διατελεί σε κατάσταση εκκαθάρισης.

Γενικότερα, επιχειρείται σύνθεση των νόμων 2810/2000 και 4015/2011, οι οποίοι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν υποστεί περισσότερες από 35 τροποποιήσεις, γεγονός που όπως είπε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, συνέτεινε στην απαξίωση της συνεταιριστικής λειτουργίας.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους συνεταιρισμούς είναι απογοητευτική. Από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνο 1.042 λειτουργούν οι δε υπόλοιποι 5.400 είναι ανύπαρκτοι συνεταιρισμοί – σφραγίδες που έπαψαν να λειτουργούν από καιρό. Από τους 1.024 μόνο 15 με 20 εμφανίζουν υγιή οικονομικά στοιχεία ενώ οι υπόλοιποι είτε είναι υπερχρεωμένοι είτε βρίσκονται σε μείωση της εμπορικής δραστηριότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένες άλλες διατάξεις που προβλέπουν μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελών για τη λειτουργία ενός συνεταιρισμού, σε δέκα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ