Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει την προβολή της τανίας των Τ. Κουλμάση και Η. Σιαφλιάκη «Σινασός: Τοπογραφία της μνήμης». Με αφετηρία το παράδειγμα της Σινασού, ενός χωριού στην Καππαδοκία που μέχρι το 1924 είχε ελληνικό και τουρκικό πληθυσμό, η ταινία εξετάζει τους μηχανισμούς που οδηγούν στον εθνικισμό και το μίσος.
Το 1923, μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και με την συναίνεση των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφασίστηκε η πρώτη οργανωμένη μεταξύ δύο κρατών εθνική εκκαθάριση του εικοστού αιώνα.
Ενάμισυ εκατομύρριο ΄Ελληνες εγκαταλείπουν την Τουρκία και 400.000 Μουσουλμάνοι υποχρεώνονται να φύγουν από την Ελλάδα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Τι έχει μείνει από την κοινή ζωή Τούρκων και Ελλήνων στη μνήμη των απογόνων τους; Πώς η προπαγάνδα και τα πολιτικά γεγονότα του 20ού αιώνα «αντέστρεψαν» τη μνήμη των δύο λαών; Με ποιούς μηχανισμούς η «εθνική πραγματικότητα» αποκλείει τον ΄Αλλο;
Η τανία τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ελλάδας το 1998, το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1997, το Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Μεσογείου στο Παλέρμο το 1997, το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» το 1999 και το Α’ Βραβείο Ευρωπαικού ντοκιμαντέρ στο Στρασβούργο το 2001.
Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Ηρώ Σιαφλιάκη.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ