Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο κατατέθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ στη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, η ελληνική πρόταση για συμφωνία.
Όπως έγινε γνωστό η πρόταση που έφτασε στη Βουλή συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα οι Financial Times είχαν μεταδώσει πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μέτρα είχε φτάσει στα χέρια των δανειστών, μια είδηση που επιβεβαίωσε άμεσα και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup.
Στη συνέχεια, όπως προβλεπόταν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προώθησε την πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και στους επικεφαλής των Θεσμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού η επιστολή σταλεί στους δανειστές και κατατεθεί στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής και τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, ενώ αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Τσακαλώτο.
Πάντως, ακόμη δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος που η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει.
Αυτό γιατί το Σώμα θα κληθεί να πάρει θέση για μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί από τους «θεσμούς».
Το θεσμικό παράδοξο δημιουργείται γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση-εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο νέος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει ισχυρή δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν πλήρη άγνοια για το υπό κατάθεση στην Βουλή κυβερνητικό κείμενο. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται στην μεθόριο του Συντάγματος -εάν δεν την ξεπερνά- καθώς μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος με εξπρές διαδικασίες επιχειρεί σήμερα να αποσπάσει το «πράσινο φως» της Βουλής για μια συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν γνωρίζει
{jathumbnail off}