Στα θρανία τα προσφυγόπουλα… Τάξεις υποδοχής εντός κι εκτός καταυλισμών!

do pro6

do pro6

Οχτακόσιες τάξεις υποδοχής, μέσα αλλά και κοντά στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, θα δημιουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής έχει τεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ιωάννης Παντής και αναγνωρίζει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Στην Ήπειρο, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για την προετοιμασία της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Κατσικάς, Φανερωμένη, Κόνιτσα, Τσεπέλοβο, Δολιανά, Φιλιππιάδα και προσεχώς Αγία Ελένη, είναι τα Κέντρα όπου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιων εκπαιδευτικών παραγόντων με τους δημάρχους περιοχών όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να ενημερωθούν για το σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσίευσε η «Καθημερινή» κι αφορά στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, προβλέπει τα ακόλουθα:

• Θα ιδρυθούν 800 δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργούν εντός των σχολείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, στα όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας. Θα στελεχωθούν από εξειδικευμένους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

• Ο κατώτερος αριθμός μαθητών για τον οποίο θα δημιουργείται ένα τμήμα ΔΥΕΠ ορίζεται στους 10 μαθητές και ο ανώτερος στους 20 μαθητές.

• Για την εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας θα ιδρυθούν ΔΥΕΠ εντός των κέντρων φιλοξενίας. Θα λειτουργούν από 8.20 π.μ. έως 1 μ.μ. και τα παιδιά θα ακολουθούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

• Για τα παιδιά 6-15 ετών θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ μέσα στα σχολεία, από 2 μ.μ. έως 6 μ.μ. Τα παιδιά 6-12 ετών (ηλικίες δημοτικού) θα κάνουν Ελληνικά (6 ώρες), Αγγλικά (4), Μαθηματικά (3), Φυσική Αγωγή (3), Πληροφορική (2) και 2 ώρες Αισθητική Αγωγή (Εικαστικά, Μουσική, Θέατρο). Τα παιδιά 13-15 ετών (ηλικίες γυμνασίου) θα κάνουν τα ίδια μαθήματα, με μόνη διαφοροποίηση ότι τα Μαθηματικά θα είναι 4 ώρες και η Φυσική Αγωγή 2.

• Για τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκπονηθεί σχέδιο ένταξής τους, εφ’ όσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση.

Κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα επιλεγούν τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν οι απογευματινές ΔΥΕΠ. Για το τρέχον σχολικό έτος θα ορισθούν με απόφαση του υπουργού Νίκου Φίλη, ωστόσο η ΚΥΑ ορίζει ότι θα ληφθούν υπόψη η εύλογη απόσταση –5 χιλιόμετρα το ανώτερο– από το κέντρο φιλοξενίας, και η ύπαρξη διαθέσιμων και κατάλληλων αιθουσών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ