Δύο επιστήμονες από τα Γιάννινα, ο Αλ, Τζάλλας και Μ. Τσίπουρας, βρέθηκαν στην κορυφή της παγκόσμιας καινοτομίας καθώς η ομάδα των Ελλήνων ερευνητών στην οποία μετείχαν κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του γνωστού Πανεπιστημίου της Αμερικής, MIT.
Η ελληνική ερευνητική ομάδα δημιούργησε δύο καινοτόμα συστήματα που απευθύνονται σε ασθενείς με πάρκινσον και συμβάλλουν στην καλύτερη παρακολούθησή τους και στην αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων.
Πρόκειται για ένα γάντι και μία κούπα. Το γάντι είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν σήματα τα οποία στέλντοναι ασύρματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο ασθενής θα χρησιμοποιεί το γάντι σπίτι του, και θα εκτελεί φορώντας το μια σειρά από ασκήσεις με το χέρι, με τις οποίες είναι απόλυτα εξοικειωμένος καθώς αποτελούν τμήμα της συνήθους ιατρικής πρακτικής, όπως άνοιγμα-κλείσιμο παλάμης, ρυθμική επαφή του δείκτη με τον αντίχειρα και αναστροφή της παλάμης. Τα σήματα που καταγράφονται από τους ενσωματωμένους στο γάντι αισθητήρες, επεξεργάζονται με χρήση τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και τεχνητής νοημοσύνης, και από αυτά εξάγεται μία εκτίμηση για την βραδυκινησία του ασθενή.
Με χρήση του γαντιού 2-3 φορές την ημέρα από τον ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση την βραδυκινησία του ασθενή, τις οποίες αξιοποιεί για να πετύχει την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.
Από την άλλη η κούπα για την αυτόματη αξιόλογη του τρόμου του ασθενή είναι επίσης μια καινοτόμα ιδέα.
Η βασική δομή της είναι μια κοινή κούπα στην βάση της οποίας τοποθετήθηκε ένα επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, μέσω του οποίου κάθε φορά που ο ασθενής χρησιμοποιεί την κούπα, τα σήματα που καταγράφονται, μεταδίδονται ασύρματα και αναλύονται έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενή, που έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή και την βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του.
Σε αντίθεση με το γάντι, η κούπα δεν χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία την χρήση της (όπως τοποθέτηση και εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων-ασκήσεων).