Στην κόψη του ξυραφιού τα έργα υποδομής

DROMOS ZHMIES N

DROMOS ZHMIES N

“Το 2015 κλείνει μετ’ εμποδίων, ενώ το 2016 προβλέπεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη χρονιά για τον κατασκευαστικό κλάδο και κατ’ επέκταση για την πορεία εξόδου της Xώρας από τη μακρόχρονη ύφεση”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης, μιλώντας στην πρώτη Περιφερειακή Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου στην Ήπειρο.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, “ήταν στραβό το κλίμα από τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της Xώρας, ήρθαν και τα capital control στη διάρκεια του 2015, με συνέπεια να οξυνθούν σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα για μεγάλο διάστημα ‘πάγωσαν’ επιδεινώνοντας την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ανεργία, αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου, που δεν περιορίζονται στις κατασκευαστικές, αλλά είναι χιλιάδες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές”.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, πρόσθεσε ο κ. Αθουσάκης, με την άμεση και ταχύτατη ανακύκλωση του συνόλου των κονδυλίων που απορροφά “αποτελεί τον ασφαλή μοχλό ανάπτυξης της Xώρας εδώ και δεκαετίες και κατά συνέπεια, όταν πάσχει αυτός, ολόκληρη η οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση”.

Το 2015, εκ των πραγμάτων, ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς πρόκειται για τη χρονιά που πρέπει να κλείσει η χρηματοδότηση – περάτωση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013.

“Όταν μας λείπουν τα λεφτά, δεν αφήνεις ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια ανεκμετάλλευτο”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, “αλλά δυστυχώς, στην πράξη, καθώς ήδη βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του χρόνου, γίνεται φανερό ότι θα χαθούν πιστώσεις της ΕΕ και θα χαθούν και από το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς σ’ αυτό μεταφέρονται έργα τα οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθούν από το τρέχον πρόγραμμα”.

Σε ό,τι αφορά το 2016, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει κατατεθεί στη Βουλή, τα κονδύλια για την εκτέλεση έργων, τόσο των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, όσο και του εθνικού προγράμματος, σε επίπεδο Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΔΕ), εμφανίζονται μειωμένα, άρα αναβάλλεται για ακόμη ένα χρόνο η επιζητούμενη ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών.

Παράλληλα, μακραίνουν οι συζητήσεις για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Δημοσίων Έργων και το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, δηλαδή τα νομοσχέδια ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων, αλλά και κατάταξης των κατασκευαστικών εταιρειών σε τάξεις ανάλογα με το μέγεθος, την οικονομική και τεχνική τους ικανότητα, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα εκ μέρους του “κουαρτέτου”, αλλά και ουσιαστικά επιβάλλονται μετά τις αλλαγές των αντίστοιχων Κοινοτικών Οδηγιών το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΑΤΕ έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα έργα, ζητώντας αυτές να κινηθούν στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας και εξασφάλισης ενός υγιούς συναγωνισμού μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ