Το πρώτο βήμα για την ανάταξη του Μετρό της Θεσσαλονίκης έγινε την Δευτέρα, καθώς η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) την υπογραφή μνημονίου με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς για την μεταβίβαση του 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.
Η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, συμφερόντων του κ. Ι. Μαρούλη είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ -IMPREGILO-ANSALDO T.S.F.-SELI-ANSALDOBREDA) που κατασκευάζει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και έχει περάσει στις δανείστριες τράπεζές της εδώ και καιρό. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, η εξαγορά της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική από την θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ αποτελεί εχέγγυο για την σωτηρία του Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Και αυτό, όπως λένε, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κοινοπραξία, η οποία επιβιώνει σήμερα με τις εγγυητικές επιστολές των ιταλών εταίρων της, θα ανακουφιστεί οικονομικά από τα βάρη του ομίλου Μαρούλη.
Ο δεύτερος είναι ότι η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά και πλέον υπό μία έννοια θα εκτελεί ένα ενιαίο έργο, ενώ το υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μετρό θα συνομιλεί με έναν εταίρο για το σύνολο της υπό κατασκευής γραμμή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το Μνημόνιο Συναντίληψης με τις τράπεζες περιλαμβάνει:
– Την απόκτηση του 80% των μετοχών της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές,
– την απόκτηση μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της (μητρικής) ΑΕΓΕΚ, και
– την ανάληψη από την ΑΚΤΩΡ της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική «για τα υπό εκτέλεση έργα της, με σκοπό την εύρυθμη, έγκαιρη και απρόσκοπτη αποπεράτωσή τους», όπως αναφέρεται.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Μαίου.
Ωστόσο, η λύση αφορά μόνο την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική και όχι το σύνολο του ομίλου του κ. Μαρούλη. Έτσι, εκκρεμεί η μοίρα είναι της ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ, η οποία «τρέχει» αρκετά μεγάλα δημόσια έργα στην Ελλάδα.
Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Μαρούλη έχει μεγάλα -υπό κατασκευή- έργα και συμμετοχές σε κοινοπραξίες, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο αυτοκινητόδρομος Άγιοι Σαράντα – Ελληνικά σύνορα στην Αλβανία, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Αρδάνιο – Ορμένιο, ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία, το τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου, το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο, το 10% του «Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου», το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, τα φράγματα Νεστορίου Καστοριάς και Ασωπού Κορινθίας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και ο κάθετος άξονας Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Το 2008 ο όμιλος ΑΕΓΕΚ μετέφερε τον κλάδο των κατασκευών στην θυγατρική ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Την ίδια χρονιά η ΑΕΓΕΚ σύνηψε συμφωνία με την ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., τις πιστώτριες τράπεζες και τον κ. Μαρούλη για την απόκτηση της εταιρίας του ΠΡΟΜΑΧΟΣ Α.Ε., ποσοστού μέχρι του 1/3 των μετοχών της ΑΕΓΕΚ και του 80% των μετοχών της θυγατρικής εταιρίας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε, που ολοκληρώθηκε το 2009.
Η ΑΕΓΕΚ μεγάλωσε στο διάστημα 2002-2006 όταν συγχωνεύθηκε δια της απορρόφησης με τις εταιρίες ΔΟΜΗΤΩΡ Α.Τ.Ε., ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε., ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ Α.ΤΕ.ΒΕ. και ΑΞΩΝ Α.ΤΕ.ΒΕ, και στη συνέχεια με τις κατασκευαστικές ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ και ΜΕΤΩΝ.