Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου και πενθήμερη απεργία την πρώτη εβδομάδα των Πανελληνίων Εξετάσεων, από τις 20 Μαΐου, εισηγείται η ΟΛΜΕ. Με την εισήγηση αυτή, επί της οποίας καλούνται να αποφασίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κατά τόπους ΕΛΜΕ, τίθεται εν αμφιβόλω η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα λάβουν την τελική απόφαση στις 15 Μαΐου.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδεία διαμηνύεται ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν απρόσκοπτα οι πανελλαδικές εξετάσεις και να μην τεθούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες. Το υπουργείο Παιδείας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του, που δεν αποκλείουν και την επιστράτευση, πριν λάβουν απόφαση οι ΕΛΜΕ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα ζητήσει από το Μέγαρο Μαξίμου να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά.
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «οι τακτικισμοί του 11μελούς ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή τρίωρες στάσεις εργασίας και η λήψη της απόφασης από τις Τοπικές Ενώσεις των Καθηγητών για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, με κάλπες ή χωρίς κάλπες, με το όριο της συμμετοχής στις κάλπες το 30% ή χωρίς όριο συμμετοχής, το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές.
» Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών».