Στους δρόμους του κρασιού, στα άδυτα της Ζοίνος

zoinos o1

zoinos o1Θέρος, τρύγος, πόλεμος, στασιό δεν περιμένουν… Κι αυτό το ξέρουν καλά στη Ζίτσα, στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ηπείρου… Εκεί που πολεμούν με τη γη μέχρι να φτάσει η ώρα του τρύγου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να θερίσουν τους κόπους της χρονιάς…

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού… Και το οινοποιείο της Ζοίνος, ήταν το σημείο αναφοράς…

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που έφτασαν για να περπατήσουν στους δρόμους του κρασιού, να ξεναγηθούν ανάμεσα σε τεράστιες δεξαμενές και δρύινα βαρέλια, να μάθουν ιστορίες κατευθείαν από τον Διόνυσο και να απολαύσουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες…

zoinos o6Οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση Οινοποιείου στην περιοχή της Ζίτσας ξεκίνησαν το 1939, όμως ο πόλεμος και η κατοχή σταμάτησαν τα σχέδια.

Τελικά το 1954 οι αμπελουργοί της περιοχής ίδρυσαν τον πρώτο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό με μικρές εγκαταστάσεις. Το 1974 ξεκίνησε να λειτουργεί το σύγχρονο Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Το πρώτο συνεταιριστικό οργανωμένο οινοποιείο στη Β.Δ. Ελλάδα, ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της ζώνης Ζίτσας αναγνωρίζονται και νομοθετικά ως προιόντα ονομασίας προέλευσης.

zoinos o2Το οινοποιείο Ζίτσας διανύει μία λαμπρή πορεία και ταυτόχρονα κάνει γνωστό το Ζιτσιώτικο κρασί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του προσδίνει η σπάνια ποικιλία Ντεμπίνα στην ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του οινοποιείου, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στις πλέον σύγχρονες μονάδες του κλάδου.

Σήμερα η Ζοίνος ταξιδεύει το κρασί και το τσίπουρο σε όλο τον κόσμο και ανοίγει νέους δρόμους για προϊόντα που χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους ποιότητα και τη μοναδική τους γεύση.

zoinos o4Η αμπελουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της τοπικής οικονομίας… Κι ενώ οι προοπτικές υπάρχουν, υπάρχουν όμως και οι αγκυλώσεις.

«Είναι περιορισμένη η αμπελοκαλλιέργεια. Έχει δικαιώματα και κάποιος δεν μπορεί να ξεκινήσει να καλλιεργήσει αμπέλια, από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό πρέπει να γίνει πιο εύκολο, ειδικά για τους νέους ανθρώπους», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ζοίνος Βαγγέλης Αργύρης.

zoinos o3Το οινοποιείο είναι σχεδόν μόνιμα επισκέψιμο και προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Ναυαρχίδα βέβαια όλων των προιόντων η Ντεμπίνα, η οποία έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο…

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, το τσίπουρο το οποίο παράγει το οινοποιείο, ειδικά το πεπαλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, κατακτά τις αγορές.

zoinos o5«Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στην Αμερική και την Ευρώπη… Κερδίζει μερίδιο από σκληρά ποτά, όπως το ουίσκι, η βότκα και το ρούμι», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας Θανάσης Κατσανάκης.

Κανείς δεν ξέρει αν στη Ζίτσα λατρεύτηκε ο Διόνυσος… Είναι σίγουρο όμως ότι ο Θεός της αμπέλου, του κρασιού και του κεφιού, έδωσε απλόχερα τα δώρα του σε αυτόν τον τόπο!

Δείτε το βίντεο εδώ

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ