Αντιμέτωπες με το λουκέτο βρίσκονται 119 συνεταιριστικές οργανώσεις κι επιχειρήσεις που είχαν χρέη ωστόσο χρηματοδοτήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το υπουργείο ζητά «παλιού καιρού χαλάσματα» από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες κινδυνεύουν, όσες τουλάχιστον δουλεύουν, να οδηγηθούν στο κλείσιμο και οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο.
Το σοβαρό θέμα που ανακινήθηκε αφορά σε χρέη Συνεταιριστικών Οργανώσεων της περιόδου 1982 μέχρι και 1989 αλλά και των περιόδων 1992 και 1994, που ανελήφθησαν και ρυθμίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά την άποψη της ΠΑΣΕΓΕΣ απ΄ αυτήν την υπόθεση κρίνεται η τύχη 119 συνεταιριστικών οργανώσεων και πρέπει άμεσα ν” ανασταλεί κάθε διαδικασία σύνταξης χρηματικού καταλόγου και αποστολής της στις ΔΟΥ από την Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων του Υπουργείου, μέχρι λήψη απόφασης, για αντιμετώπιση του θέματος, από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που θα προκύψει από τις εκλογές.
Μπορεί για μερικές τα ποσά να είναι μικρά αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όλες. Και σ΄εποχές κρίσης που υπάρχει στενότητα εξυπηρέτησης ακόμη κι από τις τράπεζες τα περιθώρια είναι μικρά.
Κυβερνητικές αποφάσεις εκείνης της περιόδου που συμπεριελήφθησαν σε διατάξεις νόμων στόχευαν στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τότε ΑΤΕ και αστοχίες Υπουργών Γεωργίας εκείνης της περιόδου που δεν φρόντισαν να νομιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις χρεών με αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. (όπως έκανε ο κ. Ανωμερίτης με τη ρύθμιση του κ. Τζουμάκα), δε μπορεί να βαρύνουν τους Συνεταιρισμούς και να τους απειλούν με αφανισμό 30 χρόνια μετά.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει, αν δεν αλλάξει κάτι, καθώς πολλοί από τους τότε επικεφαλής των συνεταιρισμών έχουν πεθάνει, έχουν αλλάξει οι κεφαλές κι ενδεχομένως να τους κυνηγούν για χρέη.
Μερικές μάλιστα όπως η ΕΑΣ Πρέβεζας έχουν μπει ήδη σε καθεστώς εκκαθάρισης…
Σημειώνεται ότι στη λίστα των 119 συνεταιρισμών περιλαμβάνονται όλες οι Ενώσεις της Ηπείρου αλλά και οι Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας.
{jathumbnail off}