Συμφωνία με ΕΤΕΠ για τους μικρομεσαίους

ESPA MME 16 5Υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) οι συμβάσεις για παροχή κεφαλαίων-εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, του προέδρου της ΕΤΕπ, ελλήνων και ξένων τραπεζιτών.

Οι εγγυήσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση με σκοπό να στηρίζουν όγκο συναλλαγών της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.  Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές συμβάσεις υπεγράφησαν με τρεις συστημικές ελληνικές Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και τρεις ξένες Citi, HSBC και Commerzbank.

 

Για πολύ σημαντική πρωτοβουλία και χρήσιμο εργαλείο, που θα αντιμετωπίσει εν μέρει το κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, μέχρι αυτό να λυθεί οριστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς.

 «Η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη μας προς τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ.

 Πρόσθεσε δε ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία από το 25% του ΑΕΠ σε μόλις 10% του ΑΕΠ σήμερα και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω εφέτος.

 Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι στόχος είναι η ΕΤΕπ να διπλασιάσει τα κεφάλαια προς την Ελλάδα τη φετινή χρονιά και να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

 Κι αυτό, γιατί -όπως τόνισε- «παρά τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, η πιο αρνητική εξέλιξη μέχρι τώρα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας. Ακόμη και εάν αρχίσει η ανάπτυξη η ανεργία για λίγο ακόμη θα αυξάνει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί σημαντική ένεση ρευστότητας.

 Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς, απηύθυνε έκκληση για παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές ΜμΕ τα οποία ξεπερνούν το 8%, από 2,4% με το οποίο δανείζονται οι ΜμΕ στη Γερμανία.