Στο σημείο να εύχονται να είχε επιβληθεί «εναίος ΦΠΑ 20% παντού» («και να τελειώνουμε» όπως λένε) αντί να ζουν την ταλαιπωρία και τους πειραματισμούς με τον ΦΠΑ – “λάστιχο” που …ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με το αν ένα προϊόν ζυγίζεται, αν έχει αλάτι, αν σερβίρεται ή παραδίδεται με delivery ή στο χέρι κλπ, έχουν φτάσει πλέον πολλοί επαγγελματίες που, υπό συνθήκες οικονομικής καταστροφής χωρίς τράπεζες, πελάτες και λεφτά, εξαναγκάζονται να …παίζουν με τις τιμές αυτοσχεδιάζοντας, μέχρι να πετύχουν το σωστή τιμή στο ράφι.
Ακόμα και ξενοδόχοι που βλέπουν πως έχασαν τη μάχη να μείνει ο ΦΠΑ στο 6,5%, τώρα πρέπει να υπολογίζουν τα εξής:
– πλέον, από 20 Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου η διανυκτέρευση θα βαρύνεται με ΦΠΑ 6% , αντί 6,5% που ίσχυε έως την περασμένη εβδομάδα. Από 1ης Οκτωβρίου και μετά όμως πάει στο 13% και αν ο πελάτης μένει ακόμα στο ξενοδοχείο τους θα πρέπει να του βγάλουν διαφορετικές αποδείξεις και τιμές.
– για τις νησιωτικές περιοχές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ στη διανυκτέρευση θα πάει σε 4%, αντί 5% που ισχύει σήμερα. Από 1ης Οκτωβρίου όμως σε άλλα νησιά του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) θα πάει στο 13% ενώ στα υπόλοιπα θα μείνει στο 9%.
Ωστόσο, επειδή τα τουριστικά πακέτα ενσωματώνουν και υπηρεσίες εστίασης που πάνε στο 23%:
– αν η διαμονή συμπεριλαμβάνει πρωινό, το 5% της αξίας θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% (ή 16% από τον Οκτώβριο στα νησιά εκτός από Μύκονο και Σαντορίνη) ως αντιπαροχή για το πρωινό. Το υπόλοιπο 95% θα υπολογίζεται σαν αξία διαμονής, με τον αναλογούντα ΦΠΑ (6% ή 4% έως 30 Σεπτεμβρίου και 13% ή 9% από εκεί και ύστερα).
– αν η διαμονή συμπεριλαμβάνει ημιδιατροφή, το 15% της αξίας θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Το 85% θα φορολογείται σαν τιμή διανυκτέρευσης.
– αν η διαμονή συμπεριλαμβάνει πλήρη διατροφή, το 25% της τιμής θα υπάγεται σε ΦΠΑ 23%.
– για διαμονή all inclusive , το 30% της τιμής θα υπάγεται σε ΦΠΑ 23%. Στα υπόλοιπα 2/3 της τιμής του πακέτου η τιμή θα υπολογίζεται σαν διανυκτέρευση.
13% ΦΠΑ «στο πόδι»
Ούτε και στην εστίαση όμως είναι καλύτερα τα πράγματα:
– αν τα φαγητά σερβίρονται, επιβάλλεται ΦΠΑ 23% σε όλα τα είδη και όλες τις επχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται επιτοπίως (π.χ. χρέωση νερού, γάλακτος, ψωμιού, αναψυκτικών, καφέδων, φαγητών κλπ με συντελεστή 23%).
– αν όμως οι επιχειρήσεις κάνουν delivery ή αν οι πελάτες τα παίρνουν στο χέρι και τα τρώνε όρθιοι ή φεύγουν με αυτά, τότε εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ για κάθε προϊόν! Πχ: ΦΠΑ 13% για το νερό, για το γάλα ή για το ψωμί εφόσον χρεώνεται χωριστά, αλλά ΦΠΑ 23% για τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα, τους καφέδες κλπ.
ΦΠΑ: «Με τρέλα και …(ταμειακή) κορδέλα»
Και ενώ όμως το ψωμί θεωρείται βασική εξαίρεση και υποτίθεται πως ανήκει κανονικά στο 13%, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φορολογείται έτσι!
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων απέστειλε μάλιστα και επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας να ξεκαθαριστεί το ζήτημα γιατί ο Νόμος 4334/2015 αναφέρει πως “ψωμί χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών ή περαιτέρω επεξεργασμένο” παραμένει στον ΦΠΑ 13%, αλλά η διατύπωση αυτή είναι ασαφής και επιδέχεται αυθαιρέτων ερμηνειών, όπως:
-ποιες είναι οι ύλες που επιτρέπονται, πέραν των οποίων κάποιες άλλες θεωρούνται πρόσθετες;
-ποια είναι η επεξεργασία που επιτρέπεται, πέραν της οποίας οι υπόλοιπες θεωρούνται πρόσθετες;
– τι σημασία έχουν αυτά, στον σημερινό κόσμο της τεχνολογίας τροφίμων και της μηχανολογίας, αφού στο τέλος αυτό που διατίθεται είναι ένα κανονικό ψωμί;
Παραδείγματος χάριν:
– το “ταπεινό” κουλούρι Θεσσαλονίκης περιέχει βούτυρο ή μαργαρίνη. Άρα πάει στο 23%;
– η καθημερινή φρατζόλα έχει σουσάμι, το οποίο ο Νόμος αρτοποιίας δεν περιλαμβάνει στις περιγραφόμενες πρώτες ύλες του άρτου. Άρα πάει στο 23% ενώ αν δεν έχει μένει στο 13%;
– πολλά άλλα ψωμιά με φυτικές ίνες ή σπόρους, καταναλώνονται για λόγους υγείας. Πάνε και αυτά στο 23%;
Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων κ. Γιώργος Μαυρομαράς, «κάθε επιχείρηση αρτοποιίας που θέλει να είναι νομικά κατοχυρωμένη, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% ώστε να είναι θωρακισμένη απέναντι σ’ αυτήν την ασάφεια» αφού άλλωστε και ο ίδιος Νόμος ορίζει ότι «όπου εγείρεται αμφιβολία» ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 23%!
Στην ουσία πάντως, έτσι όπως συντάχθηκε και ψηφίστηκε «στο πόδι» ο νέος πολυνόμος Τσακαλώτου από τη Βουλή, θα χρειαστούν πολλές μέρες ή και νέες ερμηνευτικές εγκύκλιοι για να υπολογίσει και να καταλάβει κανείς πώς και πόσο ΦΠΑ θα πληρώνει.
Για παράδειγμα, όταν θα ζητάει κάποιος κιμά «μισό-μισό» από μοσχάρι και χοιρινό, θα φανεί στο ζύγι αν θα το πληρώσει με ΦΠΑ 23% ή 13%! Και στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια όμως που πουλάνε πολλά κρεοπωλεία, αν έχουν μόνο κρέας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% αλλά αν έχουν και πιπεριές τότε ο ΦΠΑ είναι 23% -παρότι οι πιπεριές αν πουληθούν ξεχωριστά έχουν ΦΠΑ 13%!
Έτσι το σουβλάκι το χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία πωλείται με 13% αλλά αν το σουβλάκι έχει π.χ. αλάτι (ή ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή αν είναι προψημένο, μαριναρισμένο κλπ) πάει στο 23%.
Και ο κιμάς μεικτός π.χ. από χοιρινό και μοσχάρι, ο ΦΠΑ υπολογίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα: αν πάνω από 50% του βάρους είναι κρέας χοιρινό φορολογείτα με 13%, αλλά αν 51% είναι μοσχάρι τότε πάει όλη τιμή στο …23%!
Αντίστοιχα όμως και τα φροντιστήρια πάνε όλα από μηδέν τοις εκατό στο 23%, αλλά τα ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.
{jathumbnail off}