Συνεχίζει την πολιτική της η Αγροτική Τράπεζα, να παρακρατεί χρήματα για εξόφληση παλαιών δόσεων δανείων, ενώ με την εφαρμογή του νόμου με τον οποίο ρυθμίστηκαν τα πανωτόκια, κατά 99% είναι εξοφλημένα. Με απόφαση του εκκαθαριστή της ATE Bank, εκατοντάδες αγροτικά ληξιπρόθεσμα δάνεια, που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ (δεν ανήκουν στην Πειραιώς), βεβαιώθηκαν στις εφορίες.
Η τράπεζα προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση με βάση την εγκύκλιο 100/2001, χωρίς να αποδέχεται το νόμο 3259/2004 που ψηφίστηκε στη συνέχεια. Πλήττει κυρίως τους κτηνοτρόφους (αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους) που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με μία σειρά άλλες αρνητικές επιπτώσεις, όπως αδυναμία να λάβουν φορολογική ενημερότητα, αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, επιπλέον πρόστιμα κ.α.
Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Αγγελική Λαλούση, που έχει αναλάβει την εκδίκαση δεκάδων υποθέσεων υπερασπίζοντας ομάδες παραγωγών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και έχουν βγει επανειλημμένα δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους κτηνοτρόφους, η τράπεζα συνεχίζει να παρακρατεί χρήματα από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, αλλά και από λογαριασμούς συγγενών τους που βρίσκονται στην Αγροτική, για να εξοφληθούν οφειλές, που έχουν γίνει με βάση μια σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ 2001 και 2003, με την εγκύκλιο 100/2001 (ΚΥΑ 4216/7.2.2001), εφαρμόζοντας ρύθμιση που είχε γίνει για παλιές οφειλές με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ακολούθησε η ψήφιση του Νόμου 3259/2004 που αναφέρει ότι τα δάνεια είναι εξοφλημένα, τον οποίο όμως η η τράπεζα δεν θέλει να τον εφαρμόσει. Μάλιστα θα πρέπει να «ανατραπούν» όλες οι συμβάσεις που υπογράφηκαν βάση της προαναφερόμενης ΚΥΑ και να ρυθμιστούν τα παλιά δάνεια βάση του νεώτερου νόμου».
Τώρα οι ομοσπονδίες των βοοτρόφων, χοιροτρόφων και πτηνοτρόφων, που κυρίως είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση, πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών για άμεση ανάκληση των χρεών των κτηνοτρόφων που έχουν σταλεί για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο.
Για την πλήρη και ολοσχερή εξυγίανση των αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων, δημοσιεύθηκε το άρθρο 39 του Νόμου 3259/2004, η 5η παράγραφος του οποίου προβλέπει την διαγραφή των πανωτοκίων που είχαν επιβληθεί επί σειρά ετών, δανειοληπτών κύρια από την Αγροτική Τράπεζα και υπερπολλαπλασίαζαν την οφειλή τους. Στην διάταξη αυτή, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το συνολικό ύψος της οφειλής των αγροτών, δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου, ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, το διπλάσιο του ποσού της οφειλής όπως διαμορφώθηκε κατά την τελευταία εκταμίευση. Για δε τις περιπτώσεις που η ΑΤΕ δεν έχει επαρκή στοιχεία για τη ανεύρεση του αρχικού κεφαλαίου, η συνολική οφειλή δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό 150% του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην τελευταία προ του έτους 1990 ρύθμιση».
Μάλιστα στην παράγραφο 12 του άρθρου 39 του Νόμου 3259/2004 λέει ότι «κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου», δηλαδή του άρθρο 42 του Ν. 2912/2001, από όπου προκύπτει ότι όλες οι επιβαρύνσεις και τα έξοδα που βάρυναν τους αγρότες δανειολήπτες, βαρύνουν πλέον την Τράπεζα και όχι τον οφειλέτη και αφαιρούνται από το ποσό της οφειλής.
Για το θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ανέφερε ότι: «186 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη που είχαν από παλιά κτηνοτρόφοι, τα οποία μπήκαν στην περίφημη νομοθετική ρύθμιση. Όμως από αυτά περίπου τα 10 εκατ. ευρώ είναι τελικά εξυπηρετούμενα. Εμείς ζητάμε να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να πληρώσουν και στην κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος, οδηγούν περίπου 6.500 συναδέλφους στην χρεοκοπία και την έξοδο από το επάγγελμα».
Από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «για τα κτηνοτροφικά δάνεια συνεχίζει την πολιτική της η Τράπεζα με την παρακράτηση του 50%. Εμείς ζητάμε όχι μόνο να υπάρξει ρύθμιση αλλά και να «κουρευτούν» τα δάνεια που έχουμε κατά 50%».