Σφοδρές αντιδράσεις για την κατεδάφιση του Αγίου Αθανασίου

ag atanasios xeimara

ag atanasios xeimaraΤις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, της Ομόνοιας και πολιτικών παραγόντων της ελληνικής μειονότητας, προκάλεσε η προκλητική ενέργεια των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρας.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν είναι ότι πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή. Πρόκειται όμως για ισχυρισμό εντελώς αβάσιμο, καθώς ο ναός προυπήρχε του 1970 όταν βεβηλώθηκε για πρώτη φορά.

Η αιφνίδια κατεδάφιση ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Ναού, με αποτέλεσμα να σταματήσει η καταστροφή.

Η ζημιά ωστόσο που έχει προκληθεί είναι ανεπανόρθωτη.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» κατήγγειλε την “κατάπτυστη αυτή επιχείρηση των υπαλλήλων του Δήμου Χειμάρρας”.

“Ο ναός αυτός είχε κατεδαϕιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς και ανακατασκευάστηκε το 1992 από τους πιστούς του χωριού οι οποίοι θεωρούσαν αδιανόητο πως θα βίωναν ξανά το ίδιο μαρτύριο, σε χρόνους ‘δημοκρατίας’ “, αναφέρει ανακοίνωση της Ομόνοιας.

“Είμαστε βέβαιοι πως δεν πρόκειται για αφέλεια και ανευθυνότητα κάποιων υπαλλήλων αλλά για οργανωμένο σχέδιο που θέλει να προσβάλει το ορθόδοξο συναίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιοδικών επιθέσεων κατά ορθόδοξων ναών και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου. Όπως και πριν από 43 χρόνια, οι εντολείς της κατεδάϕισης χρησιμοποίησαν δυστυχώς «δικούς» μας ανθρώπους όπως τον (κυβερνητικό) δήμαρχο Γκόρο, τον δημογέροντα του χωριού και τον προϊστάμενο της πολεοδομίας του Δήμου Χειμάρρας οι οποίοι γίνονται τυϕλοί υπηρέτες των προϊσταμένων τους για να μην χάσουν την εύνοια της εξουσίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να θίξει τα ιερά και την ιστορία του τόπου μας. Καλούμε τα αρμόδια κρατικά όργανα να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες για να προστατέψουν το κύρος του αλβανικού κράτους που θέλει να πρεσβεύει την αρμονική συνύπαρξη των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων από τους σκοτεινούς κύκλους που θέλουν να σύρουν τη χώρα στην αντίθετη κατεύθυνση” καταλήγει η ανακοίνωση της Ομονοίας.

Την διαμαρτυρία του εξέφρασε και το ΚΕΑΔ που κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ος απόδειξη της καταπατήσεις τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση της Αρχιεπισκοπής μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου, με την οποία καταγγέλλει τα γεγονότα κι εκφράζει τη συμπαράστασή της στους ορθοδόξους της περιοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τα επεισόδια, επισημαίνοντας ότι η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικά εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει εξηγήσεις και την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης και προσθέτει ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα και οι Προξενικές μας Αρχές στην περιοχή έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν και να φροντίζουν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα. Σημειώνεται ότι το επεισόδιο αυτό επιβαρύνει περαιτέρω τις διμερίς σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας , καθώς είναι γνωστό ότι, πέραν των προβλημάτων της μειονότητας , υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ τα προβλήματα εθνικισμού και μεγαλοιδεατισμού παραμένουν ψηλά στην πολιτική ρητορική του αλβανικού πολιτικού συστήματος.

{jathumbnail off}