Την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από την συμφωνία με την τρόικα, για την διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων μετέφεραν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης. Αιτία πολέμου χαρακτήρισε την απόφαση ο Θέμης Μπαλασόπουλος.
Τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν για την Τρίτη νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.
Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.
Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αύριο θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.
Δεκάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου έγινε η συνάντηση. Φορτισμένοι συγκινησιακά, οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν διαμαρτυρίες για το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη λήξη της συνάντησης, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι.
Η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους, προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Όπως είπε ο κ. Μπαλασόπουλος «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».