Εικόνα κατάρρευσης καταγράφουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων το πρώτο δίμηνο του 2013, ενώ παράγοντες του ασφαλιστικού εκτιμούν ότι η τρύπα στα ταμεία δεν αποκλείεται να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραδέχεται την επιδείνωση στην εικόνα των εσόδων, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι το κενό δεν θα καλυφθεί με νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το θέμα θα βρεθεί στο επικεντρο της επόμενης συνάντησης με την Τρόικα εντός της επόμενης εβδομάδας, με την Ελληνική πλευρά να προτάσσει μεταξύ άλλων τα προσδοκόμενα έσοδα από τη ρύθμιση προκειμένου να προλάβει αίτημα των δανειστών για νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ταμεία, είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη απορροφήσει τους πρώτους δυο μήνες του χρόνου 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 21% της κρατικής επιχορήγησης:
•στο ΙΚΑ το ποσοστό της απορρόφησης φτάνει το 25%
•στον ΟΑΕΕ το 26%
•στο ΤΑΠ-ΟΤΕ το 41,2%.
Παράλληλα, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία και μειώσεις μισθών στραγγαλίζουν τα έσοδα των ταμείων, τα οποία έχουν καταρρεύσει την τελευταία διετία. Η μείωση φτάνει:
•στο ΙΚΑ στο 40,7% από το 2011 και στο 15,5 % από πέρυσι
• στον ΟΑΕΕ στο 39% από το 2011 και στο 3% από πέρυσι.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα των ταμείων τορπιλίζονται και από τις αστοχίες, τόσο σε μέτρα που εφαρμόστηκαν όσο και σε εκείνα στα οποία μπήκε “φρένο” στην πορεία.
Στις καλένδες παραπέμπεται η επιβολή φόρου 0,02% στον τζίρο των επιχειρήσεων, απ’ όπου θα προέκυπταν έσοδα 600 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα πήγαιναν στον ΟΑΕΕ, 150 εκατ. ευρώ φέτος και 450 εκατ. το 2014. Εκτός στόχου εκτιμάται ότι είναι και η πρόβλεψη για έσοδα 617 εκατ. ευρώ από την καταβολή εισφορών για το σύνολο των αποδοχών και πάνω από τις 2.442 ευρώ.
Επίσης, μόλις 100 εκατ. αντί για 631 αναμένεται να μπουν στα ταμεία απο την αύξηση των ορίων συνταξιοδοτησης κατά 2 έτη, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα είναι σε θέση το υπουργείο Εργασίας να εκτιμήσει ποιές είναι οι απώλειες και από ρυθμίσεις που δεν εφαρμόστηκαν στις διπλές συντάξεις εξ αιτίας της αδυναμίας του συστήματος να τις εντοπίσει.
Σε μια τελευταία ευκαιρία για ασφαλισμένους αλλά και για τα ταμεία αναδεικνύεται η δρομολογούμενη ρύθμιση οφειλών που θα βρεθεί για μια κόμη φορά στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργείου με την Τρόικα.
Η πάγια ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει 12 δόσεις, προσπάθειες καταβάλλονται ώστε η ευνοική ρύθμιση να προβλέπει έως και 48 δόσεις, οι οφειλές θα κεφαλαιοποιηθούν από τις 31/12/2012, ενώ προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών εισφορών του 2013.
Στην ατζέντα βρίσκεται το ενδεχόμενο κλιμακούμενων δόσεων ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής, όπου το επιτόκιο της προσαύξησης θα είναι 8,5% ενώ θα προβλέπονται κίνητρα για την τήρηση της ρύθμισης.
Σε κάθε περίπτωση, η ρήτρα ελλειμμάτων για τα επικουρικά ταμεία ανοίγει το δρόμο για μειώσεις από 10- 35% ενώ μείωση επίκειται και στα εφάπαξ, με το νεο τρόπο υπολογισμού.