Τα γεγονότα της χρονιάς… Τι σημάδεψε την Ήπειρο τη χρονιά που φεύγει..

ANASKOPHSH 2013

ANASKOPHSH 2013Το 2013, χρονιά όπου η οικονομική κρίση βάθυνε και τα προβλήματα γιγαντώθηκαν, αφήνει την Ήπειρο με περισσότερες πληγές…. Η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη σε όλους τους τομείς κι αν πραγματικά κάτι λείπει είναι το γεγονός εκείνο, η στιγμή, που θα μπορούσε να προκαλέσει μερικές νότες αισιοδοξίας….

Τη χρονιά που φεύγει καταγράφηκαν ρεκόρ ανεργίας στην Ήπειρο. Τα ποσοστά άγγιξαν το 30% ενώ μεταξύ των νέων κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ο μικρομεσαίος τομέας συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο ενώ τα πράγματα δυσκόλεψαν ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα.

 

Η κτηνοτροφία της Ηπείρου βίωσε τις πρώτες συνέπειες από την πώληση της Δωδώνης. Οι παραγωγοί έμειναν για μήνες απλήρωτοι και τα οικονομικά προβλήματα τους οδήγησαν στα τέλη Αυγούστου σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας.

Τα πράγματα παραμένουν μετέωρα και το βέβαιο είναι ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Το 2013, ήρθε το Σχέδιο Αθηνά, για να αφήσει λαβωμένο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και το ΤΕΙ Ηπείρου. Χρειάστηκε κινητοποίηση όλων των φορέων της περιοχής για να υποχρεωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω ορισμένες από τις ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Πάντως η Ήπειρος έμεινε χωρίς Πολυτεχνική Σχολή, την οποία διεκδίκησε και πήρε η Κοζάνη ενώ το Πανεπιστήμιο δέχθηκε κι άλλα χτυπήματα με την οριζόντια διαθεσιμότητα.

Στον τομέα των έργων, το 2013 αφήνει στην Ήπειρο τον δρόμο Καρτέρι- Πάργα και τον κόμβο Αγίου Δημητρίου στην Άρτα. Η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, που πανηγυρικά ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση τον Απρίλιο, ακόμη δεν άγγιξε την Ήπειρο. Μετά την ψήφιση από τη Βουλή των αναθεωρημένων συμβάσεων, εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο του 2014 θα αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν εργοτάξια στην Ιόνια Οδό και τον άξονα Ε65.

Η χρονιά επεφύλαξε ένα γενναίο κούρεμα των έργων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Παρόλο το κουτσούρεμα πάντως οι εργασίες συνεχίζονται με ρυθμούς χελώνας και με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης να παραπέμπεται από χρονιά σε χρονιά.

Δύσκολη χρονιά και για την τρίτη φάση του λιμένος Ηγουμενίτσας, του μεγαλύτερου έργου που προβλέπονταν στην Ήπειρο από το ΕΣΠΑ… Οι εργασίες κυλούν μετά πολλών δυσκολιών και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το έργο μπορεί να καταλήξει σε απένταξη.

Το 2013 σημαδεύτηκε από την υπεξαίρεση του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ από το ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών. Δραματική διάσταση της υπόθεσης αυτής ήταν η απώλεια ενός λαμπρού επιστήμονα κι ανθρώπου. Του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Μάντη, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του. Ήταν αυτός που αποκάλυψε την υπεξαίρεση. Η έρευνα για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Απομένει στην ελληνική δικαιοσύνη πλέον να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πλήρη διαλεύκανση.

Το 2013 ήταν για την Ήπειρο μία αιματοβαμμένη χρονιά. Για μία ακόμη φορά ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στην άσφαλτο. Η πρώτη ημέρα του Αυγούστου ήταν από τις πιο θλιβερές, καθώς σε ένα τροχαίο ξεκληρίστηκαν δύο οικογένειες.

Στην εθνική οδό Άρτας Αντιρίου, κοντά στη Συκούλα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά. Η Άρτα βυθίστηκε στο πένθος και οι πληγές ακόμη αιμορραγούν.

Στους Κεραμάτες Άρτας, εκτυλίχθηκε ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα στα αστυνομικά χρονικά της περιοχής. Θύμα ένας 48χρονος από τη Φιλιππιάδα ο οποίος είχε εξαφανιστεί. Δράστης ένας 36χρονος από τους Κεραμάτες.

Ο 36χρονος μέσα στο σπίτι του πυροβόλησε με πιστόλι τον 48χρονο στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Στη συνέχεια, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, τεμάχισε το πτώμα, έβρασε τα τεμαχισμένα μέλη και τα υπολείμματα τα πέταξε στο βόθρο του σπιτιού του και στον Άραχθο ενώ έκαψε τα δικά του ρούχα και τα ρούχα του θύματος στην αυλή του σπιτιού.

Επίσης, ως εμπλεκομένη στην υπόθεση, συνελήφθη και μία 25χρονη, η οποία προέκυψε ότι ήταν παρούσα στο σπίτι του 36χρονου, την ώρα της ανθρωποκτονίας.

Ένα ακόμη άγριο έγκλημα συγκλόνισε τους Φιλιάτες και τη Θεσπρωτία. Μέρα μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης ένας 27χρονος έσφαξε στην κυριολεξία μία σπουδάστρια των ΤΕΙ, μόλις 20 χρονών. Μετά την αποτρόπαιη πράξη του τράπηκε σε φυγή, όμως λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη από την Αστυνομία.

Το διπλό έγκλημα στα Κτίσματα Πωγωνίου με δράστη έναν Αλβανό συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Ο δράστης με τις χειροβομβίδες απείλησε να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το χωριό. Συνελήφθη κοντά στην Πεδινή, την ώρα που ετοιμάζονταν να επιβιβαστεί σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου γράφτηκε ο επίλογος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν τρις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Ο Αλβανός κακοποιός ομολόγησε ενώπιον του δικαστηρίου τις πράξεις του, ενώ υποστήριξε, ότι απώτερος στόχος του ήταν να φθάσει στην Κόρινθο και να σκοτώσει έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, καθώς τον θεωρούσε υπεύθυνο για την εμπλοκή του με τα ναρκωτικά.

Αν κάτι θα μείνει για πολλά χρόνια στις μνήμες όλων, είναι η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που γνώρισε ποτέ η περιοχή και μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Ήταν η επιχείρηση για τη σύλληψη των επικίνδυνων κακοποιών Μάριαν Κόλα και Ιλίρ Κούπα.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου όταν οι δύο δραπέτες των φυλακών Τρικάλων πέρασαν το μπλόκο της Άρτας, πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών, έφτασαν στη Φιλιππιάδα όπου έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και κινήθηκαν προς τη Γλυκή. Εκεί εγκατέλειψαν το όχημα, πήραν ένα μηχανάκι και ανέβηκαν στη Φροσύνη, ένα από τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Η επιχείρηση της αστυνομίας επικεντρώθηκε στην περιοχή της Ντουσκάρας. Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου άνδρες των ΕΚΑΜ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους δύο δραπέτες στη Βροσύνα. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών ο Μάριαν Κόλα, έπεσε νεκρός ενώ τραυματίστηκε κι ένας αστυνομικός.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκε για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα. Όμως ο δεύτερος καταζητούμενος κατάφερε να περάσει τα σύνορα από την περιοχή του Κερασοχωρίου Φιλιατών. Έτσι ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης σήμανε η λήξη της.

Η αυλαία έπεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ