Το μέλλον της κωπηλασίας στα χέρια της πολιτείας

AGONES PAMBOTIDA

AGONES PAMBOTIDA

Στα χέρια της πολιτείας βρίσκεται το μέλλον της ελληνικής κωπηλασίας, ενός αθλήματος στο οποίο η χώρα μας πρωταγωνιστεί διεθνώς επί δύο και πλέον δεκαετίες.

Το πλήγμα από την οικονομική κρίση είναι μεγάλο και για την Ομοσπονδία και τους τοπικούς ομίλους, αλλά και για τους ίδιους τους αθλητές.

Αποτέλεσμα άλλωστε της οικονομικής δυσχέρειας ήταν τα σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία της ολυμπιακής ομάδας.

Χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε από την Βραζιλία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς:

«Ήδη φαίνονται οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί 50% μείωση στην κρατική επιχορήγηση. Για πρώτη φορά επί προεδρίας μου… δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που απαιτούνται για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών για Ολυμπιακούς, αν δεν είχαμε τη βοήθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΟΕ “Υιοθετήστε έναν αθλητή” τα καταφέραμε. Είχαμε πολύ μεγάλη στήριξη από την Τράπεζα που συνεργάζεται σε αυτό το πρόγραμμα. Βοήθησε πολύ τα παιδιά που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με ρωτήσατε για το μέλλον. Δεν ξέρω να σας πω… από εδώ και πέρα… αποφασίζει η Πολιτεία! Αναμένουμε να δούμε».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ

Δηλώσεις με αφορμή την παρουσία των Γιαννιωτών πρωταθλητών στους Ολυμπιακούς κωπηλατικούς αγώνες έκαναν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης αφού συγχαίρει τους τρεις Γιαννιώτες επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί από την πολιτεία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Θέλω να συγχαρώ δημόσια τους Ηπειρώτες Στέφανο Ντούσκο, Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα, που συμμετείχαν στα πληρώματα κωπηλασίας που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Ρίο της Βραζιλίας. Και μόνο η συμμετοχή αποτελεί ύψιστη τιμή. Πολύ περισσότερο όμως η αγωνιστικότητα και η κατάταξή τους στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον του αθλήματος στην Ήπειρο, δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα και σε άλλα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την κωπηλασία.

Είναι καιρός η Πολιτεία να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού και ιδιαίτερα του μη επαγγελματικού, ώστε να υπάρχουν κίνητρα και υποδομές για την ανάπτυξή του.

Σε ο, τι αφορά την Περιφέρεια, κατά καιρούς έχουμε ανταποκριθεί στην επίλυση άμεσων προβλημάτων που υπάρχουν σχεδόν για όλα τα αθλήματα, (ποδόσφαιρο, κωπηλασία, άρση βαρών, κολύμβηση, τένις, αγωνίσματα δρόμου κ.α.). Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό ότι ο ρόλος της Περιφέρειας- όπως έχει καθοριστεί νομοθετικά-είναι επικουρικός καθώς οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων φορέων, η δε ευθύνη του αγωνιστικού αθλητισμού στις ομοσπονδίες. Η Περιφερειακή Αρχή, είναι πάντα ανοικτή σε συνεργασίες, κάτω φυσικά από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις”.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στη δήλωσή του αναφέρει:

«Όλοι οι Γιαννιώτες αισθανόμαστε χαρά και υπερηφάνεια για τους τρεις κωπηλάτες μας, αλλά και για το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων που συνεχίζει να αναδεικνύει Ολυμπιονίκες. Ανεξάρτητα από την κατάταξη, το πρώτιστο σε μια Ολυμπιάδα, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία και εκπληρώνει το όνειρο κάθε αθλητή, είναι η συμμετοχή. Η γνώση ότι αγωνίζεσαι ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου.

Η συναίσθηση ότι κέρδισες αυτό το δικαίωμα με θυσίες και κόπους.
Ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας εκπλήρωσαν για δεύτερη φορά αυτό το όνειρο. Το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε όλοι μας σε αυτούς τους δύο αθλητές που για πολλά χρόνια μας χαρίζουν νίκες και μετάλλια.

Ο Στέφανος Ντούσκος, «το νέο αίμα» του Ν.Ο.Ι. , ανακηρύχτηκε Ολυμπιονίκης στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι έδειξε πως εκτός από τα συγχαρητήρια του αξίζει και το μέλλον.
Σε μια εποχή όπου έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από θετικά πρότυπα, τρία νέα Γιαννιωτόπουλα μας δείχνουν το δρόμο της προσπάθειας και των υψηλών στόχων που κατακτώνται με σκληρή και μεθοδική δουλειά, επιμονή και μεγάλες θυσίες.

Και πάλι συγχαρητήρια στους τρεις Γιαννιώτες κωπηλάτες, όπως και στους υπόλοιπους αθλητές των δύο πληρωμάτων στην τετράκωπο».

{jathumbnail off}