Το πανό, οι Τσάμηδες και στο βάθος η Τουρκία… Ελληνικό διάβημα στους πρέσβεις

kotzias tstirana

kotzias tstirana

Διάβημα στους πρέσβεις Αλβανίας και Γαλλίας στην Αθήνα θα κάνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση για την νέα αλβανική πρόκληση από τους οπαδούς της εθνικής Αλβανίας στον αγώνα με την Ελβετία, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται επιστολή που πρόκειται να στείλει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντoνής προς τη διοίκηση της UEFA.

«Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα», ανέφερε το πανό, που ανέβασαν Αλβανοί, σε μία προκλητική κίνηση, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Ελβετία το Σάββατο.

Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, τους τελευταίους μήνες, κινείται στον αστερισμό των σκανδάλων. Κυβερνητικός εταίρος του Ράμα, είναι το κόμμα των Τσάμηδων, το οποίο επιδιώκει να επιβάλλει τη δική του ακραία ρητορική και πολιτική.. Και είναι γεγονός ότι ο Ράμα και οι Υπουργοί του, έχουν συμπαρασυρθεί αρκετές φορές, με πλέον χαρακτηριστική την ομιλία του ίδιου του Πρωθυπουργού στο συνέδριο του κόμματος των τσάμηδων, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.

Ο Νίκος Κοτζιάς βέβαια, ο οποίος βρέθηκε σε κλοιό τσάμηδων φτάνοντας στην Αλβανική πρωτεύουσα, εμφανίστηκε περιχαρής επειδή ο Ράμα δεν του έθεσε ανάλογο ζήτημα.

Το θέμα όμως κυρίαρχε στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Υπουργός από τους Αλβανούς δημοσιογράφους και το καλό και θετικό κλίμα στις συνομιλίες, το έβλεπαν μόνο τα ελληνικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα πανό, στον ποδοσφαιρικό αγώνα, προκάλεσε μεγαλύτερη αντίδραση από ότι ο κλοιός που δημιούργησαν οι τσάμηδες στην άφιξη του Υπουργού.

Ακόμη όμως και μετά απ’ αυτό ο κ. Κοτζιάς, θεώρησε σημαντικό, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι ο Αλβανός ομόλογός του, του είπε ότι η Αλβανία αναγνωρίζει τα σύνορα!!!

Απολύτως λογικό! Ουδείς υπουργός Εξωτερικών, ακόμη και ο πλέον ανόητος, θα έθετε ευθέως θέμα συνόρων, άρα εδαφικών διεκδικήσεων, στον ομόλογό του, όταν το πρώτο που επιδιώκει είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αλβανία, τα τελευταία χρόνια, έχει προσκολληθεί πλήρως στο άρμα του Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο, ότι η απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα, να προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ ήρθε, μετά από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα Τίρανα.

Μουσουλμανικά ιδρύματα και οργανώσεις, έχουν δημιουργήσει πυρήνες σε ολόκληρη τη χώρα και μέσα από κει διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έστω και με καθυστέρηση, εξέφρασε την υπόνοια, ότι πίσω από τη στάση των Τιράνων και το τσάμικο, μπορεί να βρίσκεται τουρκικός δάχτυλος!

Οι Τσάμηδες της Αλβανίας δεν ξεπερνούν τις 300.000, σήμερα, διαθέτουν όμως χρήμα και πολιτική επιρροή. Κεντρικό αίτημα και ταυτόχρονα λόγος ύπαρξης των κομμάτων και των οργανώσεών τους, αποτελεί η ανάδειξη του θέματος της εκδίωξης των ομοθρήσκων τους, αλβανικής συνείδησης, από την Ελλάδα το 1944.

Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες ζούσαν στην περιοχή της Ηπείρου με επίκεντρο τη Θεσπρωτία και σύμφωνα με την απογραφή του 1928 ήταν κατά τι λιγότεροι από είκοσι χιλιάδες.

Στην Κατοχή και ανταποκρινόμενοι στις υποσχέσεις των Ιταλών και των Γερμανών, ότι σε περίπτωση επικράτησής τους θα προσαρτηθεί η αποκαλούμενη «Τσαμουριά» στην Αλβανία, συγκρότησαν ένοπλες ομάδες που στράφηκαν εναντίον των χριστιανών, προκαλώντας ωμότητες εις βάρος των ντόπιων μη μουσουλμάνων. Σε μία μόνο περίπτωση στην Παραμυθιά κατέσφαξαν σαράντα εννέα προκρίτους.

Μάλιστα για χίλιους εννιακόσιους εξ αυτών, που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου, έγιναν δίκες στα Ιωάννινα, καταδικάστηκαν και δημεύτηκαν οι περιουσίες τους.

Τους τελευταίους μήνες, επιχειρείται αναζωπύρωση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα.

Σίγουρα δεν είναι τυχαία η έμμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που ήρθε από την Κυριακάτικη Real.

«Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να “πουλάει”φιλία στην Ελλάδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος στη σύσκεψη των στενών συνεργατών του.

Έτσι έστειλε και μήνυμα ουσιαστικά στην ελληνική κυβέρνηση για πιο δυναμική αντίδραση, στην κλιμακούμενη Αλβανική πρόσκληση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ