Τροπολογία σοκ… Στους Δήμους οι δαπάνες για Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας

nosokomeio psixiatr

nosokomeio psixiatr

Τα πάνω κάτω στο χώρο της δημόσιας υγείας φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και ουσιαστικά μεταθέτει στους δήμους τη χρηματοδότηση των δομών δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει και ήδη ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Α’ και Β’ βαθμού (δηλαδή δήμοι και περιφέρειες) μπορούν να επιχορηγούν μέσω του προυπολογισμού τους, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κλπ. Σημειώνεται δε ότι «οι επιχορηγήσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων κι απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλισης της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες- καύσιμα».

Μάλιστα για την χρηματοδότηση αρκεί η αίτηση του διοικητή της μονάδας και η απόφαση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη μετά από θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ τέτοιου είδους δαπάνες απαλλάσσονται από τον έλεγχο του Επιτρόπου- Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με τον τρόπο αυτό, τα Υπουργεία Υγείας κι Εσωτερικών, πετάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων δομών, την στιγμή μάλιστα που οι πόροι περικόπτονται συνεχώς.

Η πρώτη αντίδραση στην τροπολογία που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ήρθε από την ΚΕΔΕ, η οποία προχωρά σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη.

«Το δίδυμο του Υπουργείου Υγείας ουσιαστικά αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών όταν καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Και παρασύρουν κι άλλα μέλη της Κυβέρνησης, που συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, σε ανθρωποκτόνες πολιτικές.

Το μόνο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι να φορτώσουν τις ευθύνες της δικής τους ανικανότητας, στους Δήμους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Δεν θα γίνουμε εμείς νεκροθάφτες της δημόσιας υγείας , για να διατηρήσουν αυτοί τις υπουργικές τους θέσεις . Δεν θα παίξουμε εμείς με την υγεία των πολιτών, για να βρουν άλλοθι οι σημερινοί κυβερνώντες.

Οι κ.κ. Ξανθός και Πολλάκης είναι επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία. Και με τα νομοθετικά τερατουργήματα που προωθούν, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύουν ότι εκτός από ανίκανοι, διακατέχονται κι από ολοκληρωτικές αντιλήψεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ