Υγειονομική βόμβα ο καταυλισμός, αλλά οι διαπιστώσεις δεν αρκούν

mpegkas tsoumanis

mpegkas tsoumanis

Ως εν δυνάμει υγειονομική βόμβα περιέγραψαν τον καταυλισμό του Κατσικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης… Με την διαφορά όμως, ότι οι διαπιστώσεις, σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεν επαρκούν κι αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα!

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει στελέχη της δημοτικής αρχής, ήταν έτοιμος από καιρό για την υποδοχή των προσφύγων..

Φαίνεται όμως ότι η πραγματικότητα τον ξεπερνά!

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης να επιλύσει τα υγειονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον καταυλισμό και συμπλήρωσε πως ο Δήμος απαιτεί την επίλυση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας του καταυλισμού, τόσο για την προστασία των ίδιων των προσφύγων, όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Ο καταυλισμός του Κατσικά χαρακτηρίζεται, από το Δήμο ως μια εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» και ο Δήμος καλεί την κυβέρνηση να δράσει τώρα –«που ακόμα μιλάμε για πρόληψη», όπως είπε ο Δήμαρχος – γιατί τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα με την άνοδο της θερμοκρασίας άνοιξη και καλοκαίρι.

Ο κ. Τσουμάνης σημείωσε ότι οι ποσότητες νερού που φτάνουν στον καταυλισμό δεν επαρκούν ενώ έχουν δημιουργηθεί και ζητήματα υγιεινής.

«Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες που δεν τις χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γιατί είναι αντίθετος με τη κουλτούρα τους με αποτέλεσμα να αφοδεύουν πέριξ του καταυλισμού. Δεν υπάρχει ζεστό νερό, δεν επαρκούν τα μπάνια», είπε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.

Το θέμα της αποχέτευσης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του καταυλισμού. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε κάνει γνωστό εξ αρχής ότι στην περιοχή του Κατσικά δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστούν βόθροι γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας είναι στο ενάμιση μέτρο βάθος. Χρειάζεται λοιπόν κατασκευή δικτύου που θα συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει υποβάλει τη μελέτη της ΔΕΥΑΙ στο Υπουργείο, η οποία προσδιορίζει το κόστος κατασκευής στα 128.000 και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εγκρίνει και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή αποχετευτικού.
Δεν υπάρχει σωστή καθαριότητα του χώρου και σωστή συλλογή απορριμμάτων εντός του καταυλισμού.

Ένας καταυλισμός με τέτοιο αριθμό προσφύγων όπως στον Κατσικά πρέπει να διαθέτει και ανάλογο υγειονομικό σχηματισμό με μόνιμο ιατρείο και μόνιμο προσωπικό στο χώρο.

«Είμαι γιατρός 35 χρόνια και πρώτη φορά άκουσα την ανοησία ότι αυτό δεν χρειάζεται», είπε ο κ. Τσουμάνης μεταφέροντας τα όσα ειπώθηκαν από τον Διοικητή του ΕΚΕΠΥ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Μάλιστα έκανε γνωστό πως ενώ ο Διοικητής της 6Ης ΥΠΕ (με τον οποίο συνομίλησε πριν μία εβδομάδα περίπου ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ) είχε συμφωνήσει πως πρέπει να προσληφθούν 4 επικουρικοί γιατροί για τον καταυλισμό, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ «μας είπε πως δεν χρειάζονται».

«Ο ΟΚΠΑΠΑ έχει προμηθεύσει με μεγάλες ποσότητες φαρμάκων τον καταυλισμό, την ώρα που από την πολιτεία δεν έχει δοθεί ούτε μια ασπιρίνη. Όμως δεν έχουμε άλλα αποθέματα, έχουν εξαντληθεί», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.

Ο κ. Τσουμάνης κατέληξε λέγοντας πως «Για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ανάγκες που προκύπτουν, απαραίτητη είναι η διάθεση πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση και η πρόσληψη του ανάλογου σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικού. Μέχρι σήμερα είχαμε 0€ πόρους 0 προσωπικό».

Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά άμεσα τον έλεγχο του Καταυλισμού του Κατσικά από Δημόσιους Φορείς ,όπως είναι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Ιατρικός Σύλλογος.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ