Υπουργείο Εργασίας: Διευκολύνσεις για εξόφληση οφειλών

YPOYRGEIO ERGASIASΠερισσότερους από 200.000 “εγκλωβισμένους” οφειλέτες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 10.000 ευρώ θα διευκολύνει το υπουργείο Εργασίας, καταργώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα για την υπαγωγή σε ρύθμιση. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε όλα τα ταμεία. Συνολικά τα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας έχουν ανείσπρακτες οφειλές 14,8 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες ο κ. Βρούτσης θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις εξής ρυθμίσεις:

Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, η ρύθμιση θα γίνεται χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών

Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή
Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης (ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση) φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

Την ίδια ώρα, με νέες ακραίες προτάσεις για το ασφαλιστικό επανέρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία επιταχύνουν τις διαδικασίες ενίσχυσης των εσόδων τους. Οι προτάσεις αυτές απορρίπτονται χωρίς δεύτερη συζήτηση από το υπουργείο Εργασίας. Πρόσφατα, στέλεχος τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ που παρέχει τεχνογνωσία σε θέματα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών πρότεινε το αυστραλιανό μοντέλο συντάξεων. Δηλαδή για τον υπολογισμό της σύνταξης συνυπολογίζονται εκτός από τα χρόνια και τις εισφορές τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, σε ασφαλισμένο με 40 χρόνια δουλειάς και δικό του σπίτι ορίζονται ως περιουσιακό πλαφόν τα 134.000 ευρώ. Για κάθε 700 ευρώ πάνω από αυτό η σύνταξη μειώνεται κατά 1 ευρώ κάθε 15 μέρες.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κάνει λόγο για πρόταση υπεξαίρεσης χρημάτων και ασφαλιστικού κεφαλαίου από ασφαλισμένους και επιχειρήσεις.

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Τύπος της Κυριακής”, στην οποία αναφέρεται ότι ο ΟΟΣΑ προτείνει αύξηση ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

“Επιχειρούμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο οργανωτικό νοικοκύρεμα με το οποίο εξοικονομούνται σημαντικότατοι πόροι που διασφαλίζουν και την ταμειακή του επάρκεια. Ως εκ τούτου, αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή μειώσεις σε παροχές δεν πρόκειται να υπάρξουν” δηλώνει ο υπουργός Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ