Μαζικά φεύγουν πλέον τα κατασχετήρια από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, βάζοντας στο στόχαστρο τα πενιχρά υπόλοιπα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι 530 ευρώ, καθώς από 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που μπήκε στα ταμεία της Εφορίας είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
Η αποστολή κατασχετηρίων γίνεται πλέον με καταγαιστικούς ρυθμούς, φθάνοντας ακόμη και τις 10.000 την ημέρα, αλλά αυτοί που εκτελούνται, είναι τελικά πολύ λιγότεροι και δεν ξεπερνούν το 13% περίπου.
Σε κάθε περίπτωση η εκτέλεση κατασχέσεων το 2016 έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίς διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν 32.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο εκτελέστηκαν 151.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ όλο το 2015 οι κατασχέσεις ήταν 136.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη με αυτή του 2015 είναι και η εικόνα για το 2014, όταν ο αριθμός των κατασχέσεων είχε φτάσει τις 130.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων για οφειλές κυρίως προς τις εφορίες ήταν της τάξης των 84 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί πλέον η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.
Η μαζική επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του χρόνου, καθώς όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, το Δημόσιο έχει βάλει στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων.
{jathumbnail off}