Φτάνει η ώρα της κρίσης για το «καρτέλ» του κοτόπουλου… Μάχη επιβίωσης για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

PTHNOTROFIA 18 9 14

PTHNOTROFIA 18 9 14Μάχη ζωής και επιβίωσης δίνουν τις επόμενες ημέρες οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές οι τρεις μεγαλύτερες της Ηπείρου. Πίνδος, Νιτσιάκος και Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας.

Μικρή ανάσα είχε δώσει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για αναστολή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της καταβολής των προστίμων-μαμούθ που είχε επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ.

Ο πρόεδρος του Εφετείου έκανε δεκτή την αίτηση των επιχειρήσεων για «πάγωμα» στο 100% του επιβληθέντος προστίμου», όμως τώρα φτάνει η ώρα της τελικής κρίσης.

 

Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Ιουνίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε κρίνει «ένοχες» 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς με κυριότερη κατηγορία ότι για 14 χρόνια καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης και κατένειμαν την πελατεία, με στόχο τον καταμερισμό της αγοράς.

Στις τρεις επιχειρήσεις της Ηπείρου είχαν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

• Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο 8.562.021 ευρώ.

• ΠΙΝΔΟΣ–ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ): πρόστιμο 12.409.620 ευρώ.

• ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ (ΑΠΣ ΑΡΤΑΣ): πρόστιμο 5.222.863 ευρώ.

Στην πορεία οι επιχειρήσεις διασφάλισαν καθολική πολιτική συμμαχία και με αυτό δίνουν τον δικαστικό αγώνα.

Το βράδυ της Τετάρτης, το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου να τονίζει ότι το πρόστιμο είναι άδικο και καταστροφικό και οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο την πτηνοτροφία της περιοχής.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι ουδέποτε λειτούργησε καρτέλ και επεσήμανε ότι η στήριξη όλων των φορέων της περιοχής είναι καθοριστική εν όψει των δικαστηρίων.

Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι η πτηνοτροφία αποτελεί έναν κρίσιμο κλάδο της τοπικής οικονομίας, από τον οποίο συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες. Με το πνεύμα αυτό θα υπάρξει σχετικό ψήφισμα στήριξης ενώ παράλληλα δίνεται πολιτική και νομική στήριξη στον αγώνα των δύο Γιαννιώτικων εταιριών και τη δικαστική διαμάχη.

Η παράταξη του Νίκου Γκόντα απείχε της ψηφοφορίας κρίνοντας ότι δεν έχει επαρκή ενημέρωση για το σύνολο της υπόθεσης. «Έχουμε υπόνοιες ότι η υπόθεση στρέφεται σε βάρος των Γιαννιωτών καταναλωτών», τόνισε ο πρώην δήμαρχος δικαιολογώντας την αποχή από την ψηφοφορία.

Το «καρτέλ του κοτόπουλου» στο οποίο μετείχαν οι επιχειρήσεις που ήλεγχαν το 75% της αγοράς της δρούσε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για 14 χρόνια, από το 1996 έως το 2010, και υλοποιήθηκε κυρίως μέσω συχνών και τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου, περί των 45 εντός συνδέσμου και εκτός σε ξενοδοχεία και καφετέριες, καθώς και μέσω ανταλλαγής πληροφοριών. Μάλιστα, σε όλες τις συναντήσεις, επίσημες και άτυπες κρατούσαν πρακτικά και σημειώσεις, οι οποίες βρέθηκαν κατά την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής.

Αυτό βέβαια που προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμούς είναι η επιλογή του χρόνου για την ανακοίνωση της απόφασης….