Χάνει σε τιμή και ποσότητα το αγελαδινό γάλα

GALA

GALAΆκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα και την τιμή που καρπώνεται εν τέλει ο παραγωγός.

Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζεται καθοδική πορεία στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και στους τρεις μήνες, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο το 2012, ενώ μειωμένες εμφανίζονται και οι  τιμές που εισπράττει ο παραγωγός κατά την ίδια περίοδο (πρώτο τρίμηνο του 2013).

Η καθοδική πορεία τόσο για τις τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός όσο και της συνολικά παραχθείσας ποσότητας καταγράφεται στα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αν μη τι άλλο, την τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -ειδικά φέτος- και φυσικά η έλλειψη ρευστότητας.

 

 Όσον αφορά στην τιμή το αγελαδινό χάνει έως και 3 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στην ποσότητα, που ειδικά το Φεβρουάριο μειώνεται κατά 6.000 τόνους περίπου.

 Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως το 2013 η κρίση στην κτηνοτροφία και συνεπώς στον κλάδο των γαλακτοκομικών «θ’ απλώσει τα δίχτυα» της ακόμη περισσότερο. Και να σκεφτεί κανείς πως σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.

 Η κρίση και η ακρίβεια στις ζωοτροφές όπως ήταν φυσικό έφεραν μείωση στην παραγόμενη ποσότητα, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για τους κτηνοτρόφους, αφού έπεσαν πολλές βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν σταυλισμένα για πολλές μέρες, τους παραγωγούς να επιβαρύνονται δαπανώντας χρήματα για αγορά ζωοτροφών και φυσικά τις αποδόσεις να πέφτουν, αφού τα ζώα δεν έτρωγαν σωστά.

 

Πώς κατανέμονται οι ποσοστώσεις

 Σε νεοεισερχόμενους στον τομέα παραγωγούς κατανέμεται ποσόστωση μέχρι το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης με την προϋπόθεση ύπαρξης της εκμετάλλευσης και του αντίστοιχου ζωικού κεφαλαίου. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την κατανομή των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Απόθεμα το γαλακτοκομικό έτος 2012/2013.

 Με την απόφαση κατανέμονται από το Εθνικό Απόθεμα, από τη γαλακτοκομική περίοδο 2012-2013, ατομικές ποσοστώσεις, σε δικαιούχους που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις των κατηγοριών εν δυνάμει δικαιούχων της υπ΄αριθ. 3166/106339/2012 (Β΄2913) απόφασης, ως εξής:

 1. Κατηγορία Α:

 Στους επιλέξιμους ενεργούς παραγωγούς με υπέρβαση κατανέμεται η αιτηθείσα ποσόστωση, υπό τους όρους της υπ΄αριθ. 3166/106339/2012 (Β΄2913) απόφασης λαμβάνοντας υπόψη την ποσόστωση που ήδη κατείχε ο παραγωγός την περίοδο 2011-2012. Εάν το άθροισμα της ποσόστωσης αυτής συν την αιτηθείσα υπερβαίνει την απόδοση των αγελάδων που κατέχει, υπολογισμένη με 7 τόνους ετησίως (εκτός εάν προσκομιστεί βεβαίωση για μεγαλύτερη απόδοση, όπως προβλέπεται στην υπ΄αριθ. 3166/106339/2012 απόφαση), χορηγείται η διαφορά της ποσόστωσης που κατέχει με την βεβαιωθείσα απόδοση και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από την αιτηθείσα. Ελάχιστο όριο κατανομής είναι οι 5 τόνοι ενώ ως μέγιστο όριο τίθενται οι 2000 τόνοι.

 2. Κατηγορία Β:

 Σε παραγωγούς με νέα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν στη διάρκεια του 2012, κατανέμεται ποσόστωση μέχρι την κάλυψη της προβλεπόμενης στο επενδυτικό σχέδιο ποσόστωσης (με βάση τον αριθμό αγελάδων), με μέγιστη ποσότητα κατανομής τους 2000 τόνους. Στον υπολογισμό της προς κατανομή ποσότητας ανά δικαιούχο λαμβάνεται υπόψη και η ποσόστωση που τυχόν ήδη κατέχει ο αιτών η οποία αφαιρείται από το ποσό της προβλεπόμενης ποσότητας στο επενδυτικό σχέδιο.

 3. Κατηγορία Γ:

 Σε νεοεισερχόμενους στον τομέα παραγωγούς κατανέμεται ποσόστωση μέχρι το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης με την προϋπόθεση ύπαρξης της εκμετάλλευσης και του αντίστοιχου ζωικού κεφαλαίου, όπως προβλέπεται στην υπ΄αριθ. 3166/106339/2012 υπουργική απόφαση.

Στον υπολογισμό της προς κατανομή ποσότητας ανά δικαιούχο, λαμβάνεται υπόψη και η ποσόστωση που τυχόν ήδη έχει αποκτήσει ο αιτών μέχρι την έκδοση της παρούσας απόφασης ώστε μαζί με την κατανεμηθείσα ποσόστωση να μη διαμορφώνεται τελική διαθέσιμη ποσόστωση σε επίπεδα άνω της αντίστοιχης παραγωγικής ικανότητας η οποία υπολογίζεται με 7 τόνους ανά αγελάδα, εκτός εάν προσκομιστούν σχετικές βεβαιώσεις, όπως προβλέπεται και για την περίπτωση των ενεργών παραγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ