Χαριστική βολή ο ΦΑΠ για την πτηνοτροφία της Ηπείρου

ptinotrofeiaΤο τέλος της πτηνοτροφίας για την Ήπειρο θα σημάνει η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων με τη μορφή που προτείνεται σήμερα.

Οι αυξήσεις που επέρχονται είναι δραματικές καθώς όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πτηνοτροφίας και διαθέτουν μονάδες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο δεκαέξι φορές υψηλότερο από αυτόν που καταβάλουν σήμερα.

Μια μεσαία μονάδα 1.500 τ.μ η οποία σήμερα έχει αντικειμενική αξία 200 ευρώ το τ.μ. και συντελεστή 0,02 πληρώνει 200 ευρώ Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

 

Η ίδια μονάδα η οποία βρίσκεται σε αγροτεμάχιο 10.000 θα πληρώσει:
– Φόρος αγροτεμαχίου: 10 στρέμματα επί 1,5 ευρώ ίσον 15 ευρώ.

– Φόρος επιφάνειας κτιρίου 1.500 τ.μ. επί τον βασικό φόρο 2,30 επί τον συντελεστή παλαιότητας (5-9 χρόνια) 1,20 επί τον συντελεστή απομείωσης επιφάνειας 0,80 μας κάνει ένα σύνολο 3.312 ευρώ.

Είναι λοιπόν σαφές ότι από τα 200 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα μια μεσαία πτηνοτροφική ομάδα με τις νέες ρυθμίσεις θα κληθεί να πληρώσει πάνω από τρεις χιλιάδες ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περίπου χίλιες διακόσιες πτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή τη Ηπείρου θα πληρώνουν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τα 350 εκ. που ζητάει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και θα αποτελέσουν καίριο πλήγμα στην πτηνοτροφία η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα του πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες όπου η κτηνοτροφία λόγω και των εξελίξεων στην Δωδώνη πλήττεται βάναυσα.

Οι νέες επιβαρύνσεις του ΦΑΠ στα αγροτικά ακίνητα θα αθροιστούν στο υπέρογκο και μη ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τη διάλυση της ελληνικής πτηνοτροφίας, με κλείσιμο μονάδων και αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων.

Επίσης προκύπτει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε βάρος του κλάδου διότι οι ανταγωνίστριες χώρες παραγωγής πτηνοτροφικών προϊόντων στην ΕΕ και στη διεθνή αγορά δεν εφαρμόζουν ανάλογους όρους φορολογίας των αγροτικών παραγωγικών ακινήτων. Η εμφανής συνέπεια θα είναι η αύξηση των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης του βαθμού αυτάρκειας της χώρας σε πτηνοτροφικά προϊόντα.

Για το ίδιο θέμα πριν μερικές ημέρες οι διοικήσεις της Πτηνοτροφικής και της Π.Ε.Ο.Π.Π. είχαν αποστείλει έγγραφη διαμαρτυρία τόσο προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών όσο και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ζητώντας τους την απαλλαγή των πτηνοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τη φορολόγηση ακινήτων όλων των κατηγοριών που αφορά, τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ