Την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ως τον κλάδο που θα συμβάλλει τα μέγιστα, για να βγει η χώρα από την κρίση, δίνεται πλέον η χαριστική βολή, στην κτηνοτροφία της χώρας.
Και η χαριστική βολή περιέχεται στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, το οποίο ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αφορά στην απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για μαζικές εισαγωγές.
Στο νέο μνημόνιο διάταξη προβλέπει ότι “η διάρκεια συντήρησης του θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης”. Με την υφιστάμενη ρύθμιση καθορίζονταν στο νόμο ότι η “…η συντήρησή του διαρκεί μέχρι και επτά ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”.
Πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή της αρχικής σύστασης της εργαλειοθήκης 1 του ΟΟΣΑ που είχε επιχειρήσει να νομοθετηθεί από τον Κωστή Χατζηδάκη ενόσω ήταν υπουργός Ανάπτυξης, αλλά προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις τόσο της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο κυρίως από βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας που είχαν απειλήσει να μην ψηφίσουν τότε το πολυνομοσχέδιο.
Με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος που πλέον θα μπορεί να μένει στο ράφι έως και 10-11 ημέρες, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πραγματοποίηση εισαγωγών από τους γαλακτοβιομήχανους.{jathumbnail off}