Προβληματισμός αλλά όχι αιφνιδιασμός είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το κλίμα που επικρατεί στις Ενώσεις μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Διοίκησης της «Δωδώνης» για μια επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Μια κίνηση ωστόσο που σύμφωνα με τα μέλη του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων δεν συζητήθηκε ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας παρά τα όσα αντίθετα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Γιάννης Βιτάλης, ότι δηλαδή για το θέμα είναι ενήμεροι όλοι οι μέτοχοι και μάλιστα εδώ και δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ..
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γ.Α.Σ.Ι Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη αλλά και το μέλος της διοίκησης, Βασίλη Λύτη, οι νέοι ιδιοκτήτες της «Δωδώνης» ουδέποτε ενημέρωσαν τους υπόλοιπους μετόχους, τουλάχιστον όχι επίσημα, για την πρόθεσή τους να υπάρξει ΑΜΚ.
Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Μπαλτογιάννης στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξε ένα θέμα που αφορούσε την εξεύρεση κεφαλαίων το οποίο όμως αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.
Ο τίτλος του φυσικά και δεν παρέπεμπε σε μια ΑΜΚ, αλλά προβλημάτισε τα μέλη της Ένωσης που στο δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο προσπάθησαν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω απʼ αυτό. Μέσα στα ενδεχόμενα που εξετάστηκαν ήταν και αυτό της ΑΜΚ και γιʼ αυτό ο κ. Μπαλτογιάννης τονίζει πως οι δηλώσεις Βιτάλη δεν αιφνιδίασαν αλλά προβλημάτισαν την Ένωση για τις προθέσεις της νέας Διοίκησης.
Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, το ποσό των 3 εκ. ευρώ που ακούστηκε ότι θα απαιτηθεί για να γίνει η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου μπορεί να καλυφτεί από τα αδιάθετα κέρδη της εταιρίας κι άρα να μη χρειαστεί να γίνει καν μια τέτοια διαδικασία που μπορεί να αλλάξει τα μετοχικά ποσοστά της εταιρίας.
Από την άλλη η έγκριση μιας ΑΜΚ δεν είναι υπόθεση μόνο του πλειοψηφούν μετόχου, αφού μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας να ελέγχεται από την S.I. και οι προτάσεις που έρχονται σε αυτό να περνάνε, σύμφωνα με το καταστατικό όμως μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου χρειάζεται και τη σύμφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Στο κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνουν οι Ενώσεις σε περίπτωση που οι συνεταίροι τους αποφασίσουν να προχωρήσουν στις σκέψεις τους δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση.
Αυτό που τονίζεται είναι πως αν η ΑΜΚ γίνει με βάση ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης της εταιρίας, ή για να καλυφτούν προβλήματα ρευστότητας, τότε υπάρχει πεδίο διαλόγου και διάθεση συμμετοχής από τις Ενώσεις.
Αν όμως η κίνηση αυτή γίνεται για να αναγκαστούν οι Ενώσεις να χάσουν το ποσοστό που κατέχουν στην εταιρία και σιγά σιγά να εξαφανιστούν από τον μετοχικό της χάρτη τότε το πράγμα αλλάζει και γιʼ αυτό στον Γ.Α.Σ.Ι είναι σε συνεχείς επαφές με νομικούς συμβούλους για το πώς πρέπει να κινηθούν.