Χωροταξικό…. δημιουργικής ασάφειας… Μάχη για το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων

xorotaksiko1

xorotaksiko1Τα σοβαρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις για την Περιφέρεια Ηπείρου αναδείχθηκαν σε μία πολύωρη συζήτηση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή τον χωροταξικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη του χωροταξικού για την Περιφέρεια Ηπείρου ανατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προ ετών και παρόντων όλων των φορέων της περιοχής έγινε η παρουσίαση της δεύτερης φάσης.

Τα σημαντικότερα θέματα, αναδείχθηκαν μέσα από την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση που κατέθεσε η διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου η οποία μάλιστα ήρθε και σε έντονη αντιπαράθεση με μελετητές κι επιβλέποντες όταν οι δεύτεροι επέλεξαν αντί των επιστημονικών απαντήσεων, την πολιτική επίθεση.

xorotaksiko2Το ΤΕΕ, όπως είχε πράξει και με την αρχική τοποθέτηση η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, έθεσε έναν σοβαρότατο προβληματισμό που σχετίζεται με το νόμο τον οποίο εκπονείται η μελέτη. Κι αυτό γιατί το 2014 η νομοθεσία άλλαξε και ως εκ τούτου όφειλε να γίνει προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αφού πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη 20ετία.

Το θέμα αυτό, το οποίο αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι μελετητές, αναμένεται να λυθεί σε σύσκεψη τεχνικών κυρίως, που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το δεύτερο ουσιαστικό θέμα, το οποίο αναδείχθηκε επίσης μέσα από την εισήγηση του ΤΕΕ, σχετίζεται με το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων. Κι αυτό γιατί, με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του Νόμου, δίνεται η δυνατότητα το Ρυθμιστικό να θεσμοθετηθεί άμεσα, γεγονός που αγνοήθηκε παντελώς από το Περιφερειακό Χωροταξικό.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο, οι τόνοι ανέβηκαν και από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων ο οποίος ζήτησε επίμονα να δοθεί λύση στο ρυθμιστικό, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσα να βγω στα κάγκελα, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω real πολιτική».

Το ΤΕΕ, τόσο μέσω της κ. Βάσως Αμπελογιάννη όσο και του Προέδρου Χρίστου Παπαβρανούση, ο οποίος παρενέβη, επέμενε ιδιαίτερα στο ζήτημα του Ρυθμιστικού, θεωρώντας το ως κορυφαίας σημασίας.

Η διοίκηση του ΤΕΕ, χαρακτήρισε τη μελέτη στο σύνολό της, κατώτερη των περιστάσεων, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, λόγω των σοβαρών κενών που παρουσιάζει.

Με δυο λέξεις, τονίστηκε, ότι χαρακτηρίζεται από δημιουργική ασάφεια!

Οι οδικές υποδομές, ο ρόλος των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, το φυσικό αέριο, η σιδηροδρομική σύνδεση, το αεροδρόμιο, ήταν θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η εισήγηση του ΤΕΕ, το οποίο παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη είχε εκφράσει τον προβληματισμό αλλά και την ενόχληση της αυτοδιοίκησης, για την επιλογή του κράτους να σχεδιάζει από το κέντρο για την περιφέρεια, ενώ επεσήμανε πως το Γενικό Χωροταξικό, δεν λαμβάνει υπόψιν του ούτε το Επιχειρησιακό της Περιφέρειας αλλά ούτε και τον σχεδιασμό που έχει ολοκληρωθεί για το νέο ΕΣΠΑ.

Κατέθεσε δε μια σειρά επί μέρους παρατηρήσεων για τις προτάσεις που περιλαμβάνονται, όπως έπραξαν και αρκετοί από τους δημάρχους της Ηπείρου που ήταν παρόντες στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

Ενστάσεις, προβληματισμοί και παρατηρήσεις έγιναν από τους Δήμους Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Άρτας, Ζίτσας, Σουλίου και Δωδώνης.

Από την πλευρά τους οι μελετητές και οι επιβλέποντες επεσήμαναν ότι ο ρόλος της μελέτης δεν είναι να απαντήσει σε όλα τα τοπικά ζητήματα ή να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα, επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Ο ρόλος είναι να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης και να μην αντικρούει τις προτάσεις ή τον σχεδιασμό των τοπικών κοινωνιών.

{jathumbnail off}