Βαθιά εκτεθειμένη είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου με το οποίο παροτρύνει τις τοπικές αρχές να αναθέσουν μελέτη στην Ορνιθολογική Εταιρία με αντικείμενο τους ασημόγλαρους προκειμένου να διασφαλιστεί η…ασφάλεια των πτήσεων.
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και ήδη έχει ενημερωθεί η διοίκηση της Υπηρεσίας αλλά και το αρμόδιο υπουργείο και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδρασή τους.
Η Ορνιθολογική πάντως με μία σειρά εγγράφων της αυτοδιαψεύδεται και μαζί εκθέτει την ΥΠΑ, μπερδεύοντας εύσχημα τους γλάρους με τις…καρακάξιες!
Οκτώ σελίδες μελάνι σπατάλησε η Ορνιθολογική εταιρεία για να “πείσει” με έγγραφό της στις 12 Ιουλίου του 2013… ότι οι ασημόγλαροι είναι ένα επικίνδυνο πτηνό το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων!
Βέβαια αν κανείς διαβάσει προσεκτικά το έγγραφο της Ορνιθολογικής εταιρείας το οποίο βρίσκεται δημοσιευμένο εδώ:https://docs.google.com/file/d/0B0LcyCdiSTqBQkRlSk1LbncxTnM/edit?pli=1 θα διαπιστώσει ότι όλα αυτά συμβαίνουν αλλού και δυνητικά θα μπορούσαν να συμβούν και στα Γιάννενα.
Συγκεκριμένα η ορνιθολογική διαπιστώνει ότι: “Το είδος θεωρείται από πολλούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατήρηση ως “μάστιγα” αφού παρουσιάζει μια εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού του σε πολλές χώρες (σ.σ. άλλες χώρες, όχι στην Ελλάδα και όχι σίγουρα στα Γιάννενα)…
Και συνεχίζει: “Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων με τα οποία κυρίως τρέφεται…”
Μόνο που στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και αφού έκλεισε το 2011 η χωματερή της Δουρούτης και ξεκίνησε η αποκατάστασή της από την παρούσα Δημοτική αρχή, δεν υφίσταται ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και οι γλάροι δε βρίσκουν τροφή…
Γεγονός το οποίο – απρόθυμα μεν – αποδέχεται η Ορνιθολογική σημειώνοντας πως: “Στην Παμβώτιδα ο πληθυσμός αυξάνει σταδιακά (σ.σ. το πόσο σταδιακά θα το δούμε παρακάτω) ενώ φαίνεται να μειώνεται μόνο τα δύο τελευταία έτη, γεγονός που ίσως αυτό σχετίζεται με το κλείσιμο της ΧΑΔΑ Δουρούτης η οποία αποτελούσε τον κύριο χώρο τροφοληψίας τους…”
Κινδυνολογεί γενικόλογα το έγγραφο της Ορνιθολογικής σημειώνοντας πως: : “Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του απασχολεί πολύ σοβαρά την ασφάλεια των πτήσεων όλων των αεροδρομίων που βρίσκονται κοντά σε υγροτόπους”… αλλά “σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων “Βασιλέας Πύρρος, αν και δεν υπάρχουν συστηματικές καταγραφές, ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι μονιμοποιεί την παρουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους…”
Κάπου εκεί… μπερδεύει και τους γλάρους με τις καρακάξες (σ.σ. ορνιθολόγοι άνθρωποι δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν το άσπρο από το μαύρο;;;) και διαπιστώνει πως γλάροι και καρακάξες κουρνιάζουν και πετάνε μαζί αλλά οι γλάροι απειλούν την ασφάλεια των πτήσεων γιατί πετάνε ψηλά και οι καρακάξες όχι!
Και καταλήγει πως ο πληθυσμός του είδους ανέρχεται στα 5800 άτομα στο λεκανοπέδιο… (σ.σ. διευκρινήστε κ.κ. της Ορνιθολογικής… οι γλάροι ή οι καρακάξες;)
Η αλήθεια όμως, δυστυχώς, παρουσιάζεται στο τελευταίο διάγραμμα που υπάρχει στο παράρτημα του εγγράφου αυτού. Μια αλήθεια μετρήσιμη και απόλυτη:
Ο πληθυσμός των ασημόγλαρων στο λίμνη Ιωαννίνων από 2000 άτομα το έτος 2004 εκτινάχθηκε στα 8000 άτομα το 2010. Ήταν προφανώς, η περίοδος που όλη η πόλη ήταν μια ανεξέλεγκτη χωματερή!
Από το 2011 και μετά που έκλεισε η χωματερή, άρχισε η ραγδαία πτώση με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρείας, όπως αυτή τα παρουσιάζει στο διάγραμμά της, σήμερα η ασημόγλαροι να είναι λιγότεροι από 1000 άτομα!
Και η απορία μας, εμάς των αφελών αναγνωστών, την οποία οφείλει πλέον να απαντήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι:
Το 2010, όταν οι γλάροι στη λίμνη αριθμούσαν 8000 άτομα… πόσα αεροπλάνα έπεσαν στα Γιάννινα;