Λουκέτο σε είκοσι δύο αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου Ιωαννίνων, φέρεται να απαιτεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση.
Αν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο είναι ήδη υποβαθμισμένο, με τα έργα να έχουν μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας, οδηγηθεί στο κλείσιμο, θα είναι ενέργεια που θα επιφέρει τη χαριστική βολή σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου.
Η είδηση για την απαίτηση της τρόικας να κλείσουν 22 περιφερειακά αεροδρόμια, δημοσιεύεται σήμερα στον αθηναικό τύπο και σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους φορείς της περιοχής.
Είναι γνωστό ότι πριν από μερικούς μήνες το αρμόδιο υπουργείο είχε απορρίψει την ίδια πρόταση των τροϊκανών, καθώς είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως σε ακριτικά νησιά, που επρόκειτο να πληγούν από την εφαρμογή της.
Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την τρόικα μερικούς μήνες μετά την απόρριψή της από το αρμόδιο υπουργείο. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στο κλείσιμο αερολιμένων που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Πρόκειται για τα αεροδρόμια: Σητείας, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας, Νέα Αγχιάλου, Λήμνου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Σκύρου, Σύρου, Ικαρίας, Λέρου, Καρπάθου, Νάξου, Πάρου, Μήλου, Κυθήρων, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου και Κάσου.
Ειδικότερα, για το αεροδρόμιο της Σητείας, την εισήγηση φέρεται να έκανε η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και οι Γερμανοί σύμβουλοι του Δημοσίου προς την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης συναντά ήδη ισχυρές αντιστάσεις, καθώς το κλείσιμο αυτών των αεροδρομίων θα απέκλειε χιλιάδες πολίτες που ζουν στα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, ενώ θα τορπιλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.