Τα 218 χρόνια γιορτάζονται φέτος απο τη Μάχη του Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών. Για ολόκληρες δεκαετίες η ιστορία του Σέλτσου ήταν άγνωστη και οι μάρτυρες Σουλιώτες αγνοούμενοι της ιστορίας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη στις εννιάμισι το πρωί από την Αδελφότητα Πηγιωτών, στο χώρο της ιστορικής Μονής.
Την Δευτέρα στις επτάμισι το βράδυ θα προηγηθεί ο αγώνας θυσίας και η λαμπαδηδρομία.
Την Τρίτη το πρωί στη Μονή του Σέλτσου θα γίνει επιμνημόνυση δέηση θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί και πανηγυρική ομιλία.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα υπήρξε η έκδοση Προεδρικού διατάγματος για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως επίσημης εορτής του δήμου Γ.Καραισκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών.
“Απομένει να υπενθυμίσουμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν είναι αίτημά μας αλλά αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει. Σε αυτό δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την καταλυτική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη,, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και του κ. Βασ.Ψαθά ,και του Δήμου Γεωργίου Καραΐσκάκη και του δημάρχου κ. Περ. Μίγδου για την ανάδειξη και αναγέννηση του σημαντικού Ιστορικού μνημείου .
Ήδη μετά τα σημαντικά έργα αναστήλωσης των ερειπωμένων κελιών, τη Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως ναού την ολοκλήρωση της οδικής πρόσβασης με τσιμεντόστρωση απο Πηγές μέχρι την Ι.Μονή μήκους 4,5 χιλιομ. και η ηλεκτροδότηση της, το Σέλτσο αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Στο χέρι μας είναι να το διαφυλάξουμε ως στολίδι και να το αναβαθμίσουμε περαιτέρω. Σημαντική ηταν η συμβολή και η συνεισφορά της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας σε αυτή την προσπάθεια της ανάδειξης και προστασίας της Ι.Μονης. Οι ενέργειές της και οι δράσεις της σχετικά με το Σέλτσο τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι αναρίθμητες και απέδωσαν τα μέγιστα. Αφήσαμε παρακαταθήκη για το μέλλον.Σημαντική και η προσφορά του μακαριστού Ιερέα της μονής Παπαγιώργη Φώτου που ήταν η ψυχή του Σέλτσου για πάρα πολλά χρόνια. συνέβαλλε αρκετά με τις ενέργειές του.
Το μοναστήρι του ΣΕΛΤΣΟΥ έμελλε να γίνει ο αιώνιος τόπος μαρτυρίου των αδούλωτων Σουλιωτών. Η «ΚΙΒΩΤΟΣ» της θυσίας των. Μια ΘΥΣΙΑ-ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ άγνωστη ακόμη και σήμερα σε πολλούς και που «δεν μπορεί να χωρέσει ιστορικού νους» -όπως έγραψε ο Πουκεβίλ- ή να κατανοήσει το μέγεθος της” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Πηγιωτών.