Λιγότερα κονδύλια και περισσότερες υποχρεώσεις… Αυτό επιφυλάσσει το κεντρικό κράτος για τις ελληνικές περιφέρειες και με το νέο ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια τα οποία κατανέμονται είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που διατέθηκαν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, οι απαιτήσεις περισσότερες και οι στόχοι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες της καινοτομίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των νέων τεχνολογιών.
Για μία ακόμη φορά η μερίδα του λέοντος μένει στο κεντρικό κράτος και η διαχείριση των πόρων θα γίνει από τα Υπουργεία μέσω τεσσάρων πολυτομεακών προγραμμάτων.
Στις Περιφέρειες το μοντέλο επανέρχεται στα πρότυπα του Γ’ ΚΠΣ, ένα πρόγραμμα δηλαδή για κάθε περιφέρεια, καθώς ο τρόπος που ακολουθήθηκε στο ΕΣΠΑ όπου στην περίπτωση της Ηπείρου έγινε υποχρεωτική η συνύπαρξη σε ένα πρόγραμμα με τη Θεσσαλία και τη Στερεά αποδείχθηκε μη λειτουργικός και μη αποδοτικός.
Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο λοιπόν, η οποία τυπικά ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ουσιαστικά όμως θα ξεκινήσει αρκετούς μήνες αργότερα, τα Περιφερειακά Προγράμματα είναι πολυταμειακά και πολυτομεακά.
Για πρώτη φορά στον κουμπαρά μπαίνουν κονδύλια από όλα τα κοινοτικά προγράμματα δηλαδή από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής το ΕΚΤ και το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη διαφορά ότι για το τελευταίο η κατανομή προς το παρόν δεν έχει γίνει.
Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για την περίοδο 2014-2020 θα έχει προϋπολογισμό κοινοτικής συνδρομής 291 εκατομμύρια, τα οποία με τη δημόσια δαπάνη αναμένεται να φτάσουν στα 324 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο μερίδιο προέρχεται και πάλι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ανέρχεται στα 232 εκατομμύρια, 35 εκατομμύρια μπαίνουν από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο και 24 εκατομμύρια από το Ταμείο Συνοχής.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης στην επίσημη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι Περιφέρειες παίρνουν περισσότερα χρήματα απ΄ ότι με το παρόν ΕΣΠΑ, όμως είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο κάνει τους μαθηματικούς υπολογισμούς.
Κι αυτό γιατί το παρόν ΕΣΠΑ έφερε στην Ήπειρο 315 εκατομμύρια κοινοτικών πόρων που με τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανήλθαν στα 370. Στους πόρους αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του περίφημου Αλέξανδρος Μπαλτατζής, τα οποία διαχειρίστηκε αποκλειστικά το Υπουργείο.
Το πρόγραμμα της νέας περιόδου είναι σαφώς μειωμένο. Κατά 24 εκατομμύρια αν συγκριθεί η κοινοτική επιχορήγηση, που γίνονται περισσότερο όταν συνυπολογιστεί και η εθνική συμμετοχή.
Πέρα όμως από το σύνολο των χρημάτων το κρισιμότερο στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Η λογική των υποδομών, δηλαδή των δρόμων, της ασφάλτου, των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ανήκει οριστικά στο παρελθόν και κατά τη νέα περίοδο απαιτούνται καινοτόμες ιδέες και ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η επιτυχία λοιπόν δεν θα κριθεί μόνο από το ύψος των χρημάτων αλλά και από τον τρόπο αξιοποίησης. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.