Άνοιξε ο πρώτος κύκλος υποβολής επενδυτικών αιτήσεων για ένταξη στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε σειρά τροπολογιών, όπως παράταση ενός έτους στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων και συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο.
Mε «προίκα» 3,7 δισ. ευρώ για το 2012, εκ των οποίων όμως μόνον το 1 δισ. ευρώ αφορά σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν σε φοροαπαλλαγές, άνοιξε ο πρώτος κύκλος υποβολής επενδυτικών αιτήσεων για ένταξη στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Παράλληλα, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε σειρά τροπολογιών, από παράταση ενός έτους στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων και συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο με μεταβίβαση επιχορήγησης ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως την κατάργηση του ελαχίστου ορίου επένδυσης των 100.000 ευρώ στον παλαιό αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 προκειμένου να επανεξεταστούν επενδύσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά για το οποία εισάγεται ειδικό κλιμακούμενο κόστος επιδότησης. Οσον αφορά στα κίνητρα για τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στον πρώτο κύκλο του νόμου 3908/2011, προβλέποντααι επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 600 εκατ. ευρώ, καθώς και φοροαπαλλαγές της τάξης του 1,040 δισ. ευρώ.
Για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια προβλέπονται φοροαπαλλαγές αξίας 1 δισ. ευρώ, ποσό όμως που καλύτει τα business plan που θα ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012.
Οι αιτήσεις για ένταξη των επενδύσεων στον πρώτο κύκλο θα μπορούν να κατατίθενται έως και την 30ή Απριλίου του 2012. Οπως και τον προηγούμενο χρόνο, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του www.ependyseis.gr και των γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ενώ τα επίσημα δικαιολογητικά κατατίθενται σε έντυπη μορφή στη συνέχεια, στα ειδικά γραφεία.
Για το δεύτερο κύκλο, ο οποίος σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα δέχεται επενδυτικές αιτήσεις την περίοδο από 1 έως 31 Οκτωβρίου, προβλέπεται για επιχορηγήσεις ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από το καθεστώς της «Περιφερειακής Συνοχής» συν τα όποια αδιάθετα κονδύλια περισσέψουν από τον πρώτο κύκλο. Οι φοροαπαλλαγές του δεύτερου κύκλου φθάνουν στο σύνολο στα 660 εκατ. ευρώ συν τις όποιες φοροαπαλλαγές περισσέψουν από τον πρώτο κύκλο.
Ας σημειωθεί ότι για τις επενδύσεις που επιδιώκουν να ενταχθούν στο καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας» είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου κύκλου δεν προβλέπονται καθόλου επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις παρά μόνον φοροαπαλλαγάες που φθάνουν σε αξία στα 800 εκατ. ευρώ για τον πρώτο κύκλο και στα 560 εκατ. ευρώ για το δεύτερο κύκλο.
Επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηαματοδοτικής μίσθωσης προβλέπονται μόνο για στοχευμένες επενδύσεις στις κατηγορίες «Περιφερειακής Συνοχής» με 800 εκατομμύρια ευρώ και «Τεχνολογικής Ανάπτυξης» με 100 εκατ. ευρώ. Επίσης με 50 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθούν επενδύσεις στην κατηγορία «Συνέργειας και Δικτύωσης», ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την «Επιχειρηματικότητα Νέων». Τα δύο αυτά προγράμματα τρέχουν όλο το χρόνο, ανάλογα με τις προσκλήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.
Από το καθεστώς «Περιφερειακής Συνοχής» αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επενδύσεις με προϋπολογισμό άνω των 3 εκατ. ευρώ προβλέπεται στον πρώτο κύκλο να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ και για τις μικρότερες επενδύσεις ενισχύσεις 200 εκατ. ευρώ.
Τροπολογίες
Σύμφωνα με τις τροπολογίες που προτείνει η υπουργός επέρχονται οι εξής αλλαγές στο νέο επενδυτικό νόμο 3908/11:
Αυξάνεται το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών σε κτιριακές υποδομές, βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου από 40% στο 60% και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 70%.
Αναστέλλεται η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από τράπεζα.
Ο επενδυτής θα μπορεί να τροποιεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της επένδυσης σε ποσοστό ως 10% του συνολικού προϋπολογισμού χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠΑΑΝ.
Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ την τετραετία.
Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες για τους υπαλλήλους που επιφέρουν διοικητικές ποινές σε περίπτωση καθυστέρησης, ενώ όλες οι πληροφορίες πρέπει απαραιτήτως να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Τέλος, ανασυγκροτείται η γνωμοδοτική επιτροπή του ΥΠΑΑΝ για περιπτώσεις ανάκλησης και επιστροφής ενισχύσεων, παρέχεται παράταση ενός χρόνου στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων ανεξαρτήτως του επενδυτικού νόμου στον οποίο έχουν ενταχθεί και προωθείται καθεστώς συμψηφισμού ώστε το Δημόσιο να μπορεί να εξοφλείται για βεβαιωμένες οφειλές ιδιωτών προς αυτό, μέσω μεταβίβασης των επιχορηγηθέντων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Φωτοβολταϊκά
Με τροπολογία της Αννας Διαμαντοπούλου αλλάζει ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/04, προκειμένου να ενταχθούν μικρά φωτοβολταϊκα έργα που είχαν κοπεί και να δοθούν επιδοτήσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα που έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
Kατάργηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης των 100.000 ευρώ, βάσει του οποίου απορρίφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά και καθορισμός κλιμακούμενου κόστους επιδότησης για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτου μεγέθους.
Επίσης θα επανεξετασθούν εκατοντάδες επενδύσεις που απορρίφθηκαν επειδή δεν προσκόμισαν κάποιο δικαιολογητικό εντός προθεσμιών, σε περίπτωση που την ευθύνη της καθυστέρησης φέρει κάποια δημόσια υπηρεσία.