Φόροι και εισφορές «κουρεύουν» κατά 39,3% το εισόδημα

agora souper market

agora souper market

Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο μπαράζ αύξησης φόρων και εισφορών. Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, το 2015 η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 39,3% έναντι 35,9% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Και αυτό παρά τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που καταγράφηκε για την Ελλάδα καθώς το 2014 είχε διαμορφωθεί στο 40,57%. Αυτή προήλθε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, αλλά και τη μείωση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Δεδομένου ότι ήδη έχει ακυρωθεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα υπάρξει αύξηση των συντελεστών, έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ και η κυβέρνηση προετοιμάζει μεγάλες αυξήσεις φόρων σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 39,3% στην Ελλάδα, που κατατάσσει τη χώρα μας στη 14η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Βέλγιο με 55,3%, η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία με 49,4%, ενώ στην αντίπερα όχθη τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση εμφανίζουν το Μεξικό με 19,7%, η Νέα Ζηλανδία με 17,6% και η Χιλή με 7%.

Ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 35,9% και σύμφωνα με την έκθεση σε 24 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφηκε αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για το 2015. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα των 8 χωρών που εμφάνισαν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, κάτι όμως που όπως αναφέρθηκε ήδη έχει ανατραπεί από τις αυξήσεις φόρων που έχουν σημειωθεί. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης διαμορφώθηκε στο 1,3% στην Ελλάδα, στο 1,2% στην Ισπανία και στο 1% στην Εσθονία.

Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετράει ο ΟΟΣΑ αφορά μισθωτούς και προκύπτει με τον συνυπολογισμό τόσο της άμεσης φορολογία όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, ύστερα από διαρκείς αυξήσεις από το 2011. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα για τη χώρα μας από την ανάλυση για τη φορολογική επιβάρυνση μιας μέσης οικογένεια ενός μισθωτού με δύο παιδιά.

Στην κατάταξη αυτή τη μεγαλύτερη μέση φορολογική επιβάρυνση εμφανίζει η Γαλλία με 40,5% και ακολουθούν το Βέλγιο με 40,4%, η Ιταλία 39,9%, η Φινλανδία 39,3%, η Αυστρία 39% και η Ελλάδα με 38,1%. Ο μη σταθμισμένος μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, για έναν μέσο μισθωτό με δύο παιδιά, είναι στο 26,7% και των ευρωπαϊκών χωρών στο 31,1%.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ