Τους βασικούς άξονες της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης που θα ακολουθήσει η Ήπειρος τα επόμενα χρόνια με έργα και δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε η Περιφέρεια σε μία μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε με την ενεργό στήριξη του Πανεπιστημίου.
Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν 59 εκατομμύρια προκειμένου να ενισχυθούν οι τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο.
Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος ξεκαθάρισε πως τη νέα προγραμματική θα στηριχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες καινοτομίας που θα έχουν άμεση εφαρμογή στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Έτσι από σήμερα ξεκαθάρισε πως στο εξής δεν θα υπάρξει καμία στήριξη σε όποια επιχειρηματική δράση δεν έχει άμεση σχέση με τα τοπικά προιόντα ή άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας.
«Μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι χρήσιμο και ουσιαστικό. Δεν ήταν χρήσιμο να χρηματοδοτηθούν μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης.. Δεν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.. Θα ενισχυθούν ότι έχει συνέργεια με τα τοπικά προιόντα και ότι έχει ο τόπος μας ως πλεονέκτημα.. Έτσι θα προχωρήσουμε» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του.
Απευθυνόμενος και προς την πλευρά του Πανεπιστημίου ανέφερε ότι θα χρηματοδοτηθούν προτάσεις που θα είναι καινοτόμες και θα έχουν άμεση εφαρμογή στην τοπική επιχειρηματικότητα.
«Δεν μπορεί να στηρίζουμε προτάσεις που είναι κενές» σημείωσε και ανέφερε ως ένα καλό παράδειγμα τέτοια συνεργασίας και σύμπραξης την κατοχύρωση του Κασκαβάλ ως προιόν της Πίνδου.
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου αναφέρθηκε στους άξονες που προτείνονται από την πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και έχουν στον πυρήνα τους τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου.
Η βιομηχανία της εμπειρίας, η αγροδιατροφή, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον είναι οι τέσσερις κρίσιμοι τομείς που μπορεί να επενδύσει η Ήπειρος μέσα από μία σύμπραξη δυνάμεων και συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής το 13% των πόρων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος θα διατεθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Συνολικά οι πόροι ανέρχονται σε 59 εκατομμύρια και κατανέμονται σε τέσσερις άξονες. Στην έρευνα θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ, στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα τέσσερα εκατομμύρια, στην επιχειρηματικότητα 28 εκατομμύρια και στο ανθρώπινο δυναμικό επτά εκατομμύρια.