Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση για τον άξονα Ε-65 ζητούν έξι Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ ύστερα από κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στην Καρδίτσα.
Στη συνάντηση μετείχαν οι πρόεδροι των περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ, Ηπείρου – Χρήστος Παπαβρανούσης, Δυτ. Μακεδονίας – Αθανάσιος Κακαλης, Αν. Στερεάς Ελλάδας – Απόστολος Καραναστάσης, Μαγνησίας – Σωκράτης Αναγνώστου, Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας – Κων/νος Διαμάντος, ενώ τη συμφωνία του εξέφρασε παρότι δεν μπόρεσε να παραστεί και ο πρόεδρος του Τμήματος Ευβοίας- Γ. Μπουραντάς.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιδιωχθεί λύση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με τον οποίο θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση. Κι αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει ειδική επιτροπή και έχει ορίσει «ειδικό διαμεσολαβητή» για τα έργα παραχώρησης.
Αντίστοιχη συνάντηση θα επιδιωχθεί να υπάρξει και με τους άλλους δύο αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Από τη συζήτηση στη συνάντηση της Καρδίτσας προέκυψαν τα ακόλουθα βασικά σημεία για την υπόθεση της Ε65:
– Είναι , εκ των ουκ άνευ, η επανάληψη της επιχειρηματολογίας για την σκοπιμότητα και την πολλαπλή ωφελιμότητα του έργου που, η ίδια η Βουλή με το σύνολο των κομμάτων το ενέκρινε (ως προς αυτό) και με ευρεία πλειοψηφία το συμβασιοποίησε με νόμο της Βουλής.
– Κυρίαρχο στοιχείο του άξονα Ε65 είναι η «εξωστρέφεια» που προσφέρει στις Περιφέρειες του κεντρικού κορμού της χώρας – πέρα από τα εσωτερικά θετικά χαρακτηριστικά- σημαντικό δηλαδή στοιχείο για την Ανάπτυξη με άξονα την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη μεταφορών, την ανάπτυξη μεταποιητικής αλυσίδας αγροδιατροφικών προϊόντων, των εξαγωγών και του τουρισμού.
– Βασικό στοιχείο στο ΕΣΠΑ-2 (περίοδος 2014-2020) που συζητείται ήδη το πλαίσιό του είναι η έννοια της «ανταγωνιστικότητας» που θα αποτελεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για μία περιοχή για να μπορεί να εντάξει έργα και δράσεις. Δύο από τις ενδιαφερόμενες για τον Ε65 Περιφέρειες, της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας είναι οι φτωχότερες της ΕΕ και με τους πλέον χαμηλούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς δείκτες. Οι υποδομές αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και δεν μπορεί οι δύο αυτές περιφέρειες να αφεθούν εκτός δυνατότητας συμμετοχής στο ΕΣΠΑ-2 με συγκλίνουσες προϋποθέσεις και πλεονεκτήματα.
– Το έργο είναι ενταγμένο – και σήμερα – στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Άρα, δεν άλλαξε τίποτε για την ΕΕ σε ότι αφορά την σημασία του.
– Τα τεχνικά στοιχεία του έργου είναι τετελεσμένα σε ότι αφορά μελέτες και χαράξεις σε επίπεδο εφαρμογής. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα του έργου έχουν αντιμετωπισθεί σε επίπεδο μελέτης και, έχουν αρθεί με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ κάθε εμπόδιο που είχε υποβληθεί, κυρίως με το τελευταίο ορεινό τμήμα ένωσης με την Εγνατία οδό. Η ΕΕ γνωρίζει όλα αυτά τα στοιχεία από την συμβασιοποίηση του έργου μέχρι και την πρόσφατη εξέλιξη και δεν υπάρχει, ως προς αυτά κάποιο πρόσκομμα.
– Οι συμβάσεις παραχώρησης αποτελούν νόμους του κράτους. Σ’ αυτές οι συμβαλλόμενοι ανέλαβαν υποχρεώσεις και δικαιώματα – αναλαμβάνοντας και ρίσκο- τις οποίες και πρέπει έναντι των πολιτών και της Ελλάδας να φέρουν εις πέρας. Χωρίς «εκπτώσεις» στο προδιαγεγραμμένο έργο, στο τεχνικό αντικείμενο και στην ποιότητά του και χωρίς «εκβιαστικές υπεκφυγές».
– Το «εμπροσθοβαρές χρηματοδοτικό μοντέλο» με την προείσπραξη διοδίων από τους χρήστες κατά τη φάση της κατασκευής ή, και με παραχώρηση- αντιστάθμισμα εθνικά διόδια άλλων οδικών αξόνων ήδη, λειτούργησαν υπέρ των Κ/Ξ. Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε κάθε του τεχνική και οικονομική υποχρέωση. Κάθε ζήτημα που προέκυψε μέσα από την κρίση των τελευταίων χρόνων μπορεί να αναζητηθεί η λύση του μέσα από την συνέργεια Κυβέρνησης-ΕΕ και Κ/Ξ- Τραπεζών.
– Ζητείται άμεση λύση μέχρι τέλος του 2012 και απαιτείται η επανεκκίνηση και η υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος έργων παραχώρησης, των «Δρόμων Ανάπτυξης» (όπου εντάσσεται και ο Ε65). Και αυτό διότι, τα έργα αυτά είναι, εν πολλοίς, «συμπληρωματικά» και, οι Κ/Ξ με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν, σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν στις προβλέψεις τους και συμμετέχουν στα έργα συνδυαστικά.