Η ανάπτυξη δεν έρχεται… 60.000 εταιρίες «έφυγαν» το 2015!

bOYLGARIA

bOYLGARIA

Το 2015 γύρω στις 60.000 εταιρείες μετέφεραν τις έδρες τους στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία γύρω στις 100.000 ευρώ ημερησίως, εισόδημα που παράγεται με πολύ κόπο στη χώρα μας, καταναλώνεται με μεγάλη ευκολία σε άλλες χώρες.

Οι φορείς της αγοράς μιλούν για συνέχιση της μετανάστευσης χιλιάδων επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε γειτονικές χώρες λόγω των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Τούτο συνεπάγεται και ένα σημαντικό επίπεδο αποεπένδυσης και συρρικνούμενων προοπτικών ανάπτυξης και αύξησης απασχόλησης στο εσωτερικό της χώρας.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε τρία επίπεδα:

• Ανοιγμα επιχειρηματικής μερίδας σε άλλη χώρα (έκδοση ΑΦΜ) προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο

• Μεταφορά κεφαλαίων σε άλλη χώρα (έχει ήδη συμβεί), προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση

• Μεταφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο εξωτερικό, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αποκαλυπτική των δραματικών διαστάσεων που έχει πάρει το «business run» είναι η έρευνα της Endeavor Greece σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία τέσσερις στις δέκα εταιρείες εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το εν λόγω ποσοστό, είναι σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού, ενώ, ταυτόχρονα, ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει ήδη μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι ούτε για το μέλλον, καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι εάν άρχιζαν σήμερα την επιχείρησή τους θα το έκαναν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Μετά την επιβολή των capital controls αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εταιρείες που εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο να μεταφέρουν δραστηριότητες αλλά και την έδρα τους σε χώρες με φιλικότερο οικονομικό περιβάλλον. Τον κίνδυνο του «business run» υπογραμμίζουν οι φορείς της αγοράς λέγοντας ότι πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ότι μια επένδυση και μετεγκατάσταση σε μια άλλη χώρα, όπως είναι π.χ. η Βουλγαρία, θα τις βοηθήσει να κρατηθούν ζωντανές και να ισορροπήσουν τη χασούρα.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους, είναι της Coca-Cola Hellenic, η οποία εγκατέλειψε το ελληνικό χρηματιστήριο το 2012 για χάρη του Λονδίνου, της ΦΑΓΕ που την ίδια χρονιά μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο και της Βιοχάλκο που «μετανάστευσε» στις Βρυξέλλες το 2013.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ